ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tåg kör på djur för miljoner varje år

Evelina Olsson · 20 Sep 2013
Uppdaterad 20 Sep 2013
Mischka blev påkörd av ett tåg men husse Morgan Eriksson hittade honom och kunde ta honom till veterinären.  I dag mår Mischka bra och har fått komma hem, med bara ett skrubbsår på nosen som minne. 

Mischka blev påkörd av ett tåg men husse Morgan Eriksson hittade honom och kunde ta honom till veterinären.  I dag mår Mischka bra och har fått komma hem, med bara ett skrubbsår på nosen som minne.  Foto: Privat


Varje år betalar Trafikverket ut miljoner i ersättning för ihjälkörda och skadade djur vid landets järnvägar. Men trots olika satsningar lyckas man inte minska antalet olyckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Bara i år har ett 60-tal hundar och över 800 renar fallit offer för tågen.  

– Det har provats lite olika metoder under åren men ingen har fallit ut väl. Ett tag försökte man få bort djuren från järnvägen med hjälp av musik, men det verkade som att de vande sig vid melodierna, säger Maj-Britt Andersson, skadereglerare på Trafikverket.

Sedan 2011 har Trafikverket betalat ut nästan 16 miljoner kronor i ersättning till djurägare över hela landet. Över 300 hundar, ett 20-tal hästar men också några enstaka katter har under denna period förolyckats på spåren. 

– När det gäller hundarna sker många av olyckorna i samband med jakt men också när djuren springer bort från sina ägare, säger Maj-Britt Andersson.

Den största gruppen för-olyckade djur är renar och Trafikverket har sedan 2011 betalat ut ersättning för över  3 000 djur. 

I några enstaka fall överlever de påkörda djuren och Trafikverket betalar då ut ersättning för vård och utgifter.

– Sker det flera olyckor i samma område kan det bli aktuellt med staket eller liknande. Det är ett ständigt pågående arbete från vår sida att minska de här olyckorna, säger Maj-Britt Andersson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro