ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tåg var mindre än 100 meter från att frontalkrocka med X2000-tåg

Emma Björkman · 23 Nov 2014
Uppdaterad 23 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Ett passagerartåg som åkte i 130 km/h var nära att krocka med ett stillastående X2000-tåg, avslöjar SVT. Händelsen beskrivs som ett av de allvarligaste tillbuden de senaste 30 åren.

Det var den 4 november i år som den allvarliga händelsen inträffade i Strömtorp utanför Degerfors. Tågkompaniets tåg 8919 var på väg mot Örebro med en hastighet på 130 kilometer i timmen. Lokföraren upptäckte en kommande stoppsignal och saktade därför ned. När tåget närmade sig mötesplatsen i Strömtorp utanför Degerfors slogs en växel om så att tåget leddes in på samma spår som ett stillastående X2000-tåg. Tåget från Örebro tvärstannade och lokföraren fick stopp på det i sista sekunden. SVT har tagit del av dokument från Statens haverikommission som visar att de två tågen var mindre än hundra meter från en frontalkrock. – Vi kan konstatera att det var en väldigt allvarlig händelse. Det hade kunnat inträffa en kollision eller en urspårning, säger Helga Baagøe kommunikationsdirektör på SJ till SVT. Håkan Jarl, trafikchef på Tågkompaniet, säger till Aftonbladet att händelsen hade kunnat sluta med en katastrof: – Säkert med dödsoffer. Nu ska Trafikverket se över vilket fel som uppstått. – Vi ser allvarligt på det som har hänt, vi ska helt enkelt inte kunna få in två tåg med möte, någonting har blivit fel, säger Anna Lundman chef för Trafikverket Underhåll till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro