ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tågstrul hindrar Stockholm från att växa

Tobias Sahlén · 18 Mar 2013
Uppdaterad 19 Mar 2013
Tågstrul hindrar Stockholm från att växa En av tio tågavgångar i Stockholm är försenade. Det betyder att arbetspendlare till och från Stockholm blir försenade flera gånger i månaden.

Tågstrul hindrar Stockholm från att växa En av tio tågavgångar i Stockholm är försenade. Det betyder att arbetspendlare till och från Stockholm blir försenade flera gånger i månaden.


Siffror från Trafikverket visar att nästan en av tio tågavgångar i Stockholm- och Södermanlands län dras med förseningar. För pendlarkommuner som Eskilstuna och Nyköping innebär det svårigheter att locka nya invånare.

klar

Artikellänk är kopierad

Det blir allt mer populärt att flytta från Stockholm till ytterkommuner i takt med att kommunikationerna till och från huvudstaden blir fler. Men SJ:s förseningskaos innebär problem för kommuner utanför länet att locka till sig Stockholmare. – Det finns kommuner i Sörmland som är väldigt besvärade av tågförseningarna, säger Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset.

Eskilstuna- och Nyköpings kommun är två profilerade pendlarkommuner som båda oroas över SJ:s situation. – Betydelsen av bra infrastruktur är enormt stort för vår kommun. Stockholm växer, systemet är fullt och vi är i dag utelämnade till SJ. Därför tänker vi, tillsammans med övriga kommuner i Mälardalen, lägga 300 miljoner kronor på eget vagnmaterial för att kunna få till fler tillgängliga operatörer, säger Magnus Johansson (MP), kommunalråd i Eskilstuna kommun.

Även politiker i Nyköpings kommun, som länge bedrivit kampanj (”Bo i Nyköping”) för att locka Stockholmare, tror att osäkerheten med tågen hindrar befolkningsutvecklingen. – Vi har haft stora problem med sena avgångar även när det har varit fint väder. Så visst kan det vara en bidragande orsak till att folk väljer att flytta till andra kommuner, säger Marco Venegas (MP), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Nyköpings kommun.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro