ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taiwanesiska modellen: Internetmemen förstörde mitt liv”

Ida Gustafsson · 7 Nov 2015
Uppdaterad 7 Nov 2015
Heidi Yehs karriär och privatliv förstördes efter att reklambilden började spridas på internet.

Heidi Yehs karriär och privatliv förstördes efter att reklambilden började spridas på internet. Foto: BBC


Heidi Yeh ställde upp som modell för en kampanj för en plastikklinik. Då tog mardrömmen vid: Reklambilden spreds på nätet och blev en del av ett rykte som alla trodde var sant: Att hennes man stämt henne för att hon skönhetsopererat sig. Nu stämmer hon reklambyrån.

klar

Artikellänk är kopierad

Det hela började för tre år sedan, 2012, när Heidi Yen ställde upp som modell för en klinik för plastikkirurgi, berättar hon för BBC.

► LÄS MER: Facebook-kapare spred falska rykten om Lilia, 25: "Jag har inte hiv"

Reklambilden hon var med på visade två attraktiva "föräldrar" med stora, runda ögon, långa väldefinierade näsor. Barnen på bilderna var photoshoppade och hade små näsor och små, smala ögon. Affischens skämtsamma slogan löd: Det enda du behöver oroa dig för är hur du förklarar det för barnen.

Trots att reklambyrån garanterat Yeh att bilden bara skulle gå i tryckt media spreds den på internet. Folk började skämta, gjorde en meme* och ändrade bildens slogan: ”Plastikkirurgi – du kan inte gömma det för evigt”. Yeh förvandlades från att vara en modell till en kvinna som plastikopererat sig.

► LÄS MER: Tonåring greps efter falska rykten 

Och saken förvärrades när en kinesisk tabloidtidning skrev den falska storyn, som egentligen dök upp redan 2004: En man i Heilongjiang stämde sin fru och fick rätt i domstolen när han fick veta att hon hade skönhetsopererat sig innan de träffades, eftersom deras barn inte alls såg ut som henne. Artikeln bildsattes med reklambilden.  

Den falska storyn nådde Heidi Yeh som först inte brydde sig. 

– Sen förstod jag att att hela världen spred den och att den fanns på flera språk. Folk trodde verkligen att det var på riktigt. Till och med min pojkväns vänner började fråga mig om den, säger hon till BBC. 

Ryktena blev så påtagliga att hennes pojkvän gjorde slut, Heidi tror att det beror på att han skämdes på grund av ryktena. Men den falska storyn fick också stora konsekvenser på hennes karriär – hon fick allt mindre modelluppdrag.

Därför stämmer hon nu reklambyrån bakom kampanjen. Hon menar att kontraktet enbart hanlade om en annons som bara skulle gå i tryckta medier, men en annan kosmetisk klinik började använda bilden till sina online-kampanjer. Heidi Yeh har begärt ett skadestånd på cirka 1,2 miljoner kronor för ”falska anklagelser”. 

*Fotnot: En meme är en bild eller ett koncept som sprids på internet. 

► LÄS MER: Kamerakvinnan planerar att stämma Facebook – och flyktingen hon fällde

Bilden som spreds på internet.
Bilden som spreds på internet.Foto: Internet
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro