ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Takida tar hjälp av "släkten"

Stockholm TT Spektra · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm(TT Spektra) Takida är bandet som drar fulla hus och ligger på topplistorna nästan i skymundan. -Vi har väl egentligen gått den gamla hederliga vägen och varit ute och spelat mycket och gjort demos som vi sålt på spelningar och spridit via Internet, berättar sångaren Robert Pettersson. Tidigare har de klarat sig själva men har nu ett skivbolag i ryggen och med en nysläppt skiva ska de ut på Sverige-turné. Med tanke på hur bra det har gått hittills har det varit relativt tyst om Takida, vilket bandet själva tror beror på att de anses vara ett lokalt band från Medelpad. Men så lokala är de inte längre. Med nya skivan "...make you breathe", utgiven av bolaget Ninetone Records, och en landsomfattande turné tror de att det blir mer Takida i riksmedier. Takida bildades 1999 för att det, som bandmedlemmarna säger, inte fanns så mycket annat att göra i Ånge. Karriärbygge och marknadsföring har de tidigare skött på egen hand med ett idogt turnérande. Livespelningarna har också gett Takida en skara trogna fans som bandet kallar "släkten". Från början var det publik i åldrarna tolv till 18 år men nu är det tolv till 40. Det har mest publik i Norrland men siktar nu på hela landet. – Släkten behöver bli lite större om det här ska gå hela vägen, säger Robert Pettersson. Skötte lansering själva Med ett större skivbolag i ryggen hoppas Takida nå ut till många fler. Förut fick de själva ringa runt till skivaffärer och bensinstationer för att försöka få dem att sälja plattorna och hade en webbshop som funkade som "skicka pengar i ett kuvert så får du en skiva". Tre kronor vill ha tröjor I lokala medier beskrivs de som ett fenomen, vilket gruppen tror beror på att de utan skivbolag ändå blivit kända men också att deras spelningar är välbesökta. – Att komma till ställen vi aldrig varit på och det är fulla hus och alla kan låtarna, det är inte alla band som kan göra, säger gitarristen Tomas Wallin. Med nya plattan och den efterföljande turnén hoppas Takida på att de kan slå utomlands. Under intervjun hör hockeyspelaren Mattias Timander av sig till Takidas Mattias Larsson och vill ha Takida t-shirts till Tre Kronor, vilket glädjer bandet. – De får köpa som alla andra, säger representanten från managementbolaget till Takida innan de beger sig till radiostationen de ska göra nästa intervju på. Anna Smedberg/TT Spektra [email protected] //bilder: 2 Foto: Janerik Henriksson/Scanpix 1: Kristoffer Söderström, Tomas Wallin, Fredrik Pålsson, Mattias Larsson och Robert Pettersson är bandet Takida som skapat en karriär på egen hand med träget turnérande. 2:Takida är aktuella med skivan "...make you breathe". Kristoffer Söderström, Fredrik Pålsson, Mattias Larsson, Robert Pettersson och Tomas Wallin har tidigare skött all marknadsföring själva men får nu uppbackning av ett skivbolag.

Turnéplan 21/4 Täby, 22/4 Västerås, 28/4 Göteborg, 29/4 Degerfors, 5/5 Karlstad, 12/5 Kiruna, 13/5 Skellefteå, 18/5 Malmö, 19/5 Karlskrona, 24/5 Örebro, 26/5 Mariestad, 27/5 Kalmar, 29/6 Enköping, 1/7 Backe, 8/7 Sundsvall, 21/7 Fränsta, 22/7 Arvika, 28/7 Piteå, 4/8 Luleå, 5/8 Karlskoga, 26/8 Tärendö.

Fakta/ Takida Takida är Namnet Takida är hämtat från en manga-serie. Om bandet själva ska genreplacera sig blir det svensk-amerikansk hårdrock. Eftersom alla i bandet lyssnar på väldigt olika typer av musik har de influenser från Lars Winnerbäck till hårdaste metall.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro