ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Talarmaraton om hårdare abortlagar

Metro · 26 Jun 2013
Uppdaterad 26 Jun 2013
Demokraternas Wendy Davis under sitt filibister-försök i delstatskongressen i Texas.

Demokraternas Wendy Davis under sitt filibister-försök i delstatskongressen i Texas. Foto: AP Photo/Eric Gay


Den amerikanska delstatssenatorn Wendy Davis lyckades stå upp och tala i tretton timmar för att hejda hårdare abortlagstiftning i Texas. Hon vann både stor uppmärksamhet och lyckades nå sitt mål.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var mycket oroligt på läktarna i senatskammaren.
Det var mycket oroligt på läktarna i senatskammaren.Foto: AP Photo/Eric Gay
Foto: AP Photo/Eric Gay
En kvinna fös ut i handklovar från senatsrummet i Austin.
En kvinna fös ut i handklovar från senatsrummet i Austin.Foto: AP Photo/Eric Gay
Kampen om abortlagarna har fått stor uppmärksamhet och många hade kommit för att stödja senatorn. Galgarna är en symbol för hur man tidigare gjorde abort.
Kampen om abortlagarna har fått stor uppmärksamhet och många hade kommit för att stödja senatorn. Galgarna är en symbol för hur man tidigare gjorde abort.Foto: AP Photo/Eric Gay
Försöket att hindra de striktare abortlagarna misslyckades.
Försöket att hindra de striktare abortlagarna misslyckades.Foto: AP Photo/Eric Gay

Att ”filibustra” är en politisk term och taktik som innebär att tala länge för att fördröja en beslutsprocess – något som Wendy Davis gjorde i tretton timmar. I salen fanns även en stor och högljudd publik.

Det rådde fullkomligt kaos under de sista skälvande minuterna av senatssamlingen när senator Dan Patrick meddelade att de nya abortlagarna godkänts. Hans tillkännagivande kunde knappt höras över publikens rop.

Själva omröstningen genomfördes före det utsatta klockslaget – midnatt – men på grund av att ingen kunde höra vad någon annan sade så lyckades inte den politiska församlingen få lagen undertecknad i tid.

Omröstningen som följde slutade i kaos och det rådde länge osäkerhet på vad som gällde.

Texas viceguvernör David Dewhurst backade till slut och sade att undertecknandet kommit försent.

Förvirring rådde dock natten igenom, och ovan syns hur de som var där för att visa sitt missnöje med lagförslaget vid tolvslaget jublade i tron att lagen stoppats. 

I själva sammanträdessalen buade publiken ut senatorn Dan Patrick och skanderade "Låt henne tala!" med hänvisning till Wendy Davis.

Viceguvernören David Dewhurst meddelade besviket att tiden runnit ut för att skriva under lagförslaget, även om själva omröstningen gjordes i tid.

– Jag förlorade inte kontrollen, vi hade en skränande massa där, säger Dewhurst. 

Bilder har spritts på nätet på hur den officiella hemsidan för Texas lagstiftande församling förefallit ändra tiden för när omröstningen inföll, så den verkade ha ta tagit plats innan klockan tolv. Enligt bland andra Buzzfeed, som rapporterat därifrån hela natten, var det först efter tolvslaget röstningen gjordes - något som skulle göra den illegitim.

Protesterna har varit högljudda från Wendy Davis partikamrater i demokraterna och utanför i sociala medier. Dessutom har mycket känslor väckts av att många stora medier valt att rapportera om andra nyheter när kampen i Texas var som hetast - exempelvis pratades det i CNN om blåbärsmuffins, något många rasade över.

Wendy Davis kamp har väckt stor uppmärksamhet i USA och i övriga världen. På hashtaggen #standwithwendy på Twitter twittrade president Obama stödjande under debattens sista timmar.

Han var inte den enda att twittra under taggen - enligt statistiktjänsten Topsy.com har över 410 000 tweets skrivits. Daily Dot har samlat ett urval, däribland en mängd hyllningar till Davis och hennes filibusterförsök. 

Möjligheterna att göra abort skule med lagen begränsas. Bland annat klarar inte många abortkliniker de ändrade krav som skulle ställas på dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro