ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Talib Kweli behåller undergroundstämpeln

Malcolm Venable · 20 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Talib Kwelis nya album gästas av bland andra Justin Timberlake, Norah Jones och Kanye West.  

Talib Kwelis nya album gästas av bland andra Justin Timberlake, Norah Jones och Kanye West.  


klar

Artikellänk är kopierad

SKIVA. Trots att Talib Kweli är en begåvad textförfattare är han en fåordig man. Kanske beror det på att han är stressad. Han är aktuell med sitt sjätte album ”Eardrum”, har sitt eget bolag Blacksmith Music, och turnerar cirka 250 dagar om året. Men resandet är inget han tröttnar på.– Mitt liv är som det är. Jag vet inte, det kommer naturligt, jag har gjort det så länge.

Ett decennium har passerat sedan han och Mos Def släppte ”Blackstar” 1998. Ett rapalbum fyllt av soul som etablerade dem båda som hiphopartister. Sedan dess har Kweli släppt dubbelt så många soloalbum som Mos Def, men han har alltid behållt sin undergroundstämpel. Han säger dock att han inte försöker begränsa sig för att passa in i det facket. Och han oroar sig inte för den minskade skivförsäljningen inom hiphopgenren som det snackats mycket om.– Min karriär är inte förstörd av det snacket alls. Jag har skapat en relation med folk som är större. Min karriär finns utanför musikindustrin, säger han.

Kwelis nya album deklarerar svart kärlek och hopp och texterna drar sig inte för att använda det laddade N-ordet.– När folk börjar försöka få folk att sluta behandla oss som negrer hoppar jag ombord. Men när man pratar om hur vi pratar och uttrycker oss själva har jag inte tid för dessa idiotiska resonemang.Hans mamma, som är professor i engelska, gillar inte att han använder ordet.– Min mamma hatar att jag använder det. Likväl, ibland som artist, passar ”nigga” väldigt bra.

Men jag känner kanske också att man borde vara mer kreativ ibland.Artister som Justin Timberlake, Kanye West, Norah Jones, Will I Am och KRS-One gästar ”Eardrum” – kanske kan det hjälpa honom till den stora kommersiella framgången.– Jag vet inte. De säger det om varje album.

klar

Artikellänk är kopierad

Malcolm Venable
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro