ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Talibaner hyllar att Malala inte fick priset

Ellen Wennerström · 11 Okt 2013
Uppdaterad 11 Okt 2013
Många ville att  Malala Yousafzai skulle få Nobels fredspris.  

Många ville att  Malala Yousafzai skulle få Nobels fredspris.   Foto: TT Bild


Pakistanska talibaner tycker det var bra att Malala Yousafzai inte fick Nobels fredspris. Samma organisation som försökte döda henne för ett år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

I den här bilden tagen den 5 oktober sitter  Shahidullah Shahid i mitten omgiven av sina livvakter.  Shahidullah Shahid hyllade kommittén för att de inte gav fredspriset till Malala.
I den här bilden tagen den 5 oktober sitter  Shahidullah Shahid i mitten omgiven av sina livvakter.  Shahidullah Shahid hyllade kommittén för att de inte gav fredspriset till Malala.

Många tog emot beskedet om att Malala Yousafzai inte fick Nobels fredspris med besvikelse. Den 16-åriga flickan som har kämpat för flickors rätt till utbildning har varit en förhandsfavorit för många. Förutom en grupp, de som försökte döda henne.

De Pakistanska Talibanerna kallade beslutet för ”mycket goda nyheter” och hyllade kommittén för att ”inte välja den omogna flickan för detta berömda pris”, enligt ett uttalande från organisationens talesperson Shahidullah Shahid.

Malala hade tagit emot dödshot från Talibanerna för att hon trotsade de militanta grupperna genom att yttra sin syn på flickors rätt till utbildning. För ett år sedan sköts hon när hon satt på en skolbuss i närheten av sin hemby i Pakistan.

Hon återhämtade sig efter operation men den militanta grupp som går under namnet Tehreek-e-Taliban har svurit på att de kommer försöka igen.

Efter hennes kamp och mod har många lovordat henne som en stark kandidat för Nobels fredspris. ”Malala är en ledstjärna för andra att följa för utbildningsfrågor, hon är en stolthet för Pakistan” har Pakistans Premiärminister Nawaz Sharif sagt till den statliga televisionen, PTV.

I stället gick priset som bekant till organisationen OCPW för deras arbete för nedrustning av kemiska vapen. Och beslutet har blivit ifrågasatts av bland andra Sherry Rehman, dotter till den avrättade före detta Premiärministern Benazir Bhutto. ”På riktigt? Nu är även det här priset laddat med politisk delaktighet”, skriver hon på twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro