ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tallbarrsvatten och björksav – här är pollenkurerna som sågas av läkare

Åsa Larsson · 28 Apr 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Att skölja näsan med exempelvis koksaltslösning var det enda husmorstipset som fick tummen upp – men det rekommenderas också av vården.

Att skölja näsan med exempelvis koksaltslösning var det enda husmorstipset som fick tummen upp – men det rekommenderas också av vården. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Ta hjälp av sjukvården – husmorstipsen är inte mycket att ha.

klar

Artikellänk är kopierad

Tallbarrsvatten tar bort din pollenallergi – det tipset har cirkulerat på Facebook de senaste dagarna. Men Monica Arvidsson, överläkare på allergisektionen på Sahlgrenska sjukhuset, med ger inte mycket för den husmorskuren.

– Det finns inget vetenskapligt stöd för det. Vi har inga huskurer inom sjukvården som vi rekommenderar till patienter eftersom vi inte anser att det hjälper.

I kommentarerna hänvisar flera personer till att det ska finnas tallbarrspray på Apoteket, men enligt Maria Andersson, Apotekets pressansvariga, så stämmer inte det.

På nätet kan man även läsa att man ska dricka kombucha eller ta till en rad husmorstips för att bli kvitt sin pollenallergi.

– Om den typen av råd skulle fungera så skulle det märkas, vi skulle bli arbetslösa, säger Monica Arvidsson på Sahlgrenska.

– Någon har prövat något och säger att det funkat, men vi vet ju inte hur allvarlig allergi den personen har. Det är hörsägen.

►LÄS MER: Så klarar du pollenvåren

Några av tipsen på nätet är att äta bivax eller dricka björksav. En del använder argument som att man ska tillföra kroppen samma ämne som allergin är mot, som vid vaccination.

– Jag förstår hur de tänker, men det är inte så enkelt, säger Monica Arvidsson.

Dels är mag-tarm-kanalen ingen effektiv väg att gå – vaccin ges som injektioner och som tabletter som läggs under tungan. Sedan kan fel dos ge antingen ingen effekt eller i värsta fall vara skadligt, förklarar hon.

Det är en av anledningarna till att så få kan få vaccin mot sin pollenallergi – det är dyrt eftersom det krävs specialutbildad personal. Gör man fel kan man orsaka en farlig allergisk reaktion.

►LÄS MER: Svensk upptäckt kan utplåna allergier för gott

Arvidsson rekommenderar, i stället för husmorstipsen, vanlig allergimedicin, som exempelvis kortisonsprej eller receptfria läkemedel.

Många säger att de blir trötta av allergimedicin?

– Det är inte läkemedlen som orsakar tröttheten, som det var förr i tiden. Av de gamla preparaten kunde man bli jättetrött. Däremot kan man ofta bli väldigt trött av själva allergin.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro