ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tallink blir ny rederijätte på Östersjön

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tallink betalar 4,1 miljarder kronor och fem miljoner nya Tallink-aktier till Silja Lines ägare, den brittiska rederikoncernen Sea Containers.

Silja Line har de senaste åren plågats hårt av den hårda konkurrensen på Östersjön. Överetablering och skyhöga bränslepriser har plågat rederiernas lönsamhet och det gäller i synnerhet Silja Line.

Det var i november förra året som Sea Containers informerade om att Silja Line, som stått för större delen av Sea Containers förluster de senaste åren, var till salu.

Silja Line har inför försäljningen dragit i gång ett sparprogram. Några hundra anställda kommer att tvingas lämna bolaget och verksamheten har koncentrerats till de lönsamma linjerna på Stockholm, Helsingfors, Åbo och Tallinn. Tallink allt större Tallink har successivt växt fram som en storspelare bland rederierna på Östersjön. Rederiet är marknadsledande på färjetrafiken mellan Estland och Finland, Sverige och Estland och på rutten Sverige- Lettland.

Silja Line är marknadsledare i trafiken mellan Sverige och Finland.

"Det sammanslagna bolaget kommer att vara Östersjöns starkaste rederi inom kryssnings- och linjetrafiken på Estland, Finland, Lettland och Tyskland", skriver Silja Line och Tallink i ett pressmeddelande.

Affären omfattar inte Super Seacats snabbfärjor mellan Helsingfors och Tallinn som även i fortsättningen kommer att drivas av Sea Containers.

Tallink har inga planer på att flagga ut några båtar, köra under utländsk flagg, vilket skulle kunna minska rederiets skatte- och lönekostnader.

Affären kommer inte att få några konsekvenser för personalen, förutom de anställda på Super Seacats snabbfärjor. För stort för Viking Line Viking Line som var med i budgivningen på Silja Line från början hade inte kunnat köpa hela Silja Line utan hade tvingats sälja delar av rederiet, säger Viking Lines vice vd Boris Ekman till den finländska nyhetsbyrån FNB.

Viking Line och Silja Line dominerar färjetrafiken mellan Sverige och Finland. Tallinks köp av Silja Line förändrar inte Viking Lines framtidsplaner. -Vi får ett nytt fartyg på rutten Helsingfors- Tallinn om ett och ett halvt år, säger Boris Ekman. Viking Line transporterar årligen 5,5 miljoner passagerare. Silja Line och Tallink har tillsammans 6,6 miljoner passagerare.

Birka Line och Eckerö Line konkurrerar med de båda storspelarna om passagerarna på några av rutterna.

TT har förgäves sökt representanter för de båda rederierna. Tallinks styrelseordförande Enn Pant och Siljas vd Antti Pankakoski kommenterar affären på en presskonferens i Magasin 2, Frihamnen i Stockholm kl 16.30.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro