ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tallinns ledare lovar gratis kollektivtrafik

Patrick Ekstrand · 27 Mar 2012
Uppdaterad 27 Mar 2012
Kollektivtrafik i Tallinn – här i form av en trådbuss. Foto: 

Kollektivtrafik i Tallinn – här i form av en trådbuss. Foto:  Foto: Bertil Ericson / Scanpix


Gratis kollektivtrafik – det lovar borgmästaren i Tallinn sedan invånarna i den estniska huvud­staden har fått säga sitt i en folkomröstning.

klar

Artikellänk är kopierad

Tre av fyra som brydde sig om att rösta sa ja till förslaget – men samtidigt lockade folkomröstningen bara en femtedel av de röstberättigade. – Utgången var klar redan från början, säger Valdo Randpere som företräder stadens oppositionsparti till Baltic Business News. Partiet är starkt kritiskt till förslaget, som innebär gratis buss- och spårvagnsresor från och med den 1 januari 2013.

– Frågan var ställd på ett populistiskt sätt och tjänar bara som valpropaganda. Det verkar som om Tallinn är en av världens rikaste städer, men av någon anledning är gatorna fyllda av hål och det finns inga pengar till förskolor, säger Valdo Randpere.

I dag finansieras omkring en tredjedel av kollektivtrafiken i staden av biljettintäkter. Kritikerna frågar sig var staden ska hitta 14 miljoner euro om året för att täcka bortfallet, men borgmästare Edgar Savisaar och hans Centerparti tittar bland annat på en utförsäljning av fastigheter som tillhör kollektivtrafikbolagen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro