ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Talmannen tar över samtalen – ingen ny sonderingsperson

David Peterson · 29 Okt 2018
Uppdaterad 29 Okt 2018
Kristersson (M) vill se skarpa omröstningar om ny regering.

Kristersson (M) vill se skarpa omröstningar om ny regering. Foto: IBL


Stefan Löfven (S) har inte lyckats få ihop ett regeringsunderlag. Nu kräver flera partiledare att skarpa omröstningar hålls om statsministerkandidater. Samtidigt meddelar talman Andreas Norlén att han inte tänker utse en ny sonderingsperson i nuläget.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har gått 50 dagar sedan valet. På måndagen gav även socialdemokraternas ledare Stefan Löfven upp sitt försök att bilda regering.

– I nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger Löfven på en pressträff i riksdagen.

När Löfven lämnade en halvtidsrapport i förra veckan beskrev han läget som svårt. Sedan dess ska samtalen med de andra partiledarna ha lett till större förståelse för varandras positioner, uppger Löfven. Löfven säger även att han är redo att fortsätta sondera.

– Jag står fortsatt redo att leda en blocköverskridande regering. Jag står också redo att fortsätta sonderingen när förutsättningarna är bättre, säger han.

Löfven ville inte svara på vem han anser borde få sonderingsuppdraget. Liberalernas ledare Jan Björklund tycker däremot att det är dags att ge sonderingsuppdraget till C-ledaren Annie Lööf. Men talmannen Andreas Norléns tänker i nuläget inte utse någon ny sonderingsperson, meddelade han under måndagen. I stället kommer han nu själv att ta en mer aktiv roll.

– Låsningarna består. Min bedömning är därför att det inte är motiverat att utnämna en ny sonderingsperson, säger han.

Norlén kommer nu att prata med partiledarna i grupp och ser fyra olika grupper framför sig. De fyra grupperna är en samlingsregering, en mittenregering med S, MP, C och L, Alliansen plus MP samt en Alliansregering i olika former.

”Blir lite torrsim”

Enligt M-ledaren Ulf Kristersson har de senaste veckornas samtal inte lett framåt.

– De här samtalen blir lite torrsim innan man tvingas rösta, säger han.

Kristersson uppger att hans tidigare förslag om en regering utan samtliga Allianspartierna fortfarande är aktuellt.

– Jag önskar att det var de fyra Allianspartierna. Om så inte är fallet kan jag tänka mig ha en omröstning om en ren Moderatregering som för allianspolitik, säger han.

Kristersson tycker att det är dags att hålla skarpa statsministeromröstningar i riksdagen. Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor säger att det är dags att rösta.

Åkesson vill sondera

Även Jimmie Åkesson (SD) önskar se skarpa omröstningar, men han har också ett annat alternativ.

– Om jag skulle vara sonderingsperson så kanske det innebär sänkta trösklar för vissa personer att prata med mig, säger han.

Får han ett sonderinguppdrag kommer han att fokusera sina ansträngningar på att prata med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

Talmannen vill inleda samtalen redan i morgon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro