ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Talmannens verktygslåda – från sondering till extraval

David Peterson · 22 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018
Norlén har använt en rad olika verktyg i jakten på en ny regering. Bilden är ett montage.

Norlén har använt en rad olika verktyg i jakten på en ny regering. Bilden är ett montage. Foto: TT/IBL


Talman Andreas Norlén har använt ett antal olika verktyg när han försökt snickra ihop en ny regering. Men nu börjar de ta slut. De här verktygen har han använt hittills.

klar

Artikellänk är kopierad

Talmansrunda med fika

Efter att riksdagen valt Andreas Norlén till talman och röstat bort Stefan Löfven (S) som statsminister drog regeringsbildandet i gång. Med kaffe, biskvier och småkakor togs de första staplande stegen mot en ny regering. Rundan med fika verkade vara uppskattad av partiledarna och flera av dem beskrev kafferepet med Norlén i positiva ordalag. Men talmansrundan ledde inte till särskilt mycket.

Talmansrunda utan fika

Partiledarna har träffat Andreas Norlén på tu-man-hand ett antal gånger under hösten. Men tillgången till fikabröd i talmannens rum har med tiden blivit sämre. Under den andra talmansrunda bjöds det till exempel på kolsyrat vatten. Det visade sig vara en mer effektiv förnödenhet. Efter kolsyratvatten-rundan gavs det första sonderingsuppdraget till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Den långa sonderingen

Kristersson fick två veckor på sig att sondera terrängen för en ny regering. Detta innebar i praktiken att han pratade med de olika partiledarna om hur de såg på regeringsbildningen. Efter knappt två veckors samtal gav Kristersson upp. Enligt honom saknades det förutsättningar för en alliansregering.

Även Socialdemokraterna partiledare Stefan Löfven har fått ett sonderingsuppdrag på två veckor av talmannen. Men S-ledaren misslyckades också med att få fram ett regeringsunderlag.

Gruppsamtalet

När både Kristersson och Löfven kört sina samtal ända in i kaklet tog Norlén återigen över samtal. Nästa verktyg blev gruppsamtalet. Norlén pratade med partiledarna i grupp och hade samtal med fyra olika grupper. De grupperna var samlingsregeringen, en mittenregering med S, MP, C och L, Alliansen plus MP samt Alliansregerings-gruppen.

Samtalen ledde inte till förutsättningar för att utse en ny sonderingsperson. I stället plockade Norlén fram ett lite vassare verktyg.

Statsministeromröstning

I stället för att ge ett sonderingsuppdrag till Annie Lööf, något hon själv efterfrågade men som Moderaterna och Kristdemokraterna motsatte sig, beslutade sig Norlén för att föra fram Ulf Kristersson som statsministerkandidat. Kristersson ville bilda en regering med alla fyra allianspartier. Men både Centerpartiet och Liberalerna valde att trycka på den röda nej-knappen och Kristersson föll i omröstningen.

Den korta sonderingen

De glada minerna på partiledarna från talmansrundan med fika var borta när Annie Lööf fick en vecka på sig att sondera. Centerledaren lovade att pröva en annan metod – statsministerfrågan lades åt sidan och i stället riktades fokus mot sakpolitiken. Men enligt Lööf kan varken Moderaterna eller Socialdemokraterna tänka sig något annat alternativ än en regering där de har statsministerposten. Därför valde även hon att ge upp.

Talmansrunda på telefon

I morgon blir det varken kaffe, kaka eller kolsyrat vatten med talmannen. Norlén kommer i stället att samtala med partiledarna på telefon. Fikabrödet är slut och partiledarna har potentiellt något mindre tålamod. I morgon vid klockan 10 kommer talmannen att hålla en ny pressträff och berätta vilket som blir nästa verktyg.

Extraval

Det skarpaste verktyget i lådan är extravalet. Misslyckas Norlén med att lägga fram en statsministerkandidat som kan tolereras av riksdagen blir han tvingad till att utlysa ett extraval. Han har lovat att presentera minst ytterligare en statsministerkandidat för riksdagen innan juluppehållet. Det blir då den andra av maximalt fyra omröstningar.

Använda verktyg i lådan:

5 talmansrundor

3 sonderingar

1 gruppsamtal

1 statsministeromröstning

0 extraval

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro