ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tältande EU-medborgare är tydligen okej – om de ska lyxshoppa på H&M

Metro · 5 Nov 2015
Uppdaterad 5 Nov 2015

Foto: Montage/TT/Julia Lindemalm


Framför stadshuset i Malmö ligger EU-medborgare och sover på gatan, efter att deras tidigare boplats rivits av kommunen. Några hundra meter bort ligger andra EU-medborgare – nämligen danskar – och sover utanför H&M:s butik för att shoppa kläder. Där finns inga poliser, skriver Richard Olsson, aktivist och vänsterpartist.

klar

Artikellänk är kopierad

På Malmös gatsten ligger människor och sover. På två torg har två grupper samlats för att tillbringa natten. Det är kallt, bara fyra grader, men ibland har man inget val. Sovsäckar, kuddar och filtar får skydda så gott det går mot den kyla som tränger sig på i vinden från söder, i duggregnet ovanifrån, och från den kalla marken underifrån.

► LÄS MER: Migranter får sova vid stadshuset

På två torg har EU-medborgare samlats för att tillbringa natten, men av två helt olika anledningar. På August Palms plats framför stadshuset heter EU-medborgarna Bonculescu, Lacatuso, Niucu. De är rumänska romer och har ingenstans att ta vägen. Det närmsta de kommit en ordentlig bostad var lägret på Sorgenfri som kommunen nu rivit. Det var ingen optimal plats, men mindre dålig än att bo på gatan utan möjlighet att skydda varandra från rasistiska attacker. De väntar utanför stadshuset därför att de hoppas på en lösning från stadens styrande politiker. De väntar på Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Carina Nilsson (S).

På Gustav Adolfs torg heter EU-medborgarna Coff och Rich. De är modeälskare från Danmark och köar utanför H&M. De berättar i Expressen att de tog tåget från Köpenhamn, där kön var för lång. Det är inte optimalt att köa en hel natt i höstkylan, men det är bättre än att sitta hemma framför datorn och oroa sig för att webbshoppen inte ska palla trycket. De väntar utanför modekedjans Malmö-butik för att de hoppas fynda från den nya kollektionen. De väntar på att få shoppa design från det franska modehuset Balmain.

Så här ser vårt samhälle ut. Människor har olika mycket resurser i ett klassamhälle. Så har det alltid sett ut och ibland känns det hopplöst att tänka att det någonsin kommer bli annorlunda. Det är inte fel att shoppa mode. Det är inte fel att köa för en jacka, en Iphone eller en premiärbiljett till Sagan om ringen. Men det är något fel med hur vårt samhälle väljer att agera.

I går gjorde polisen en räd mot de romska EU-medborgarna utanför stadshuset. Allt som var större än 60x60 centimeter skulle bort. Man hänvisade till en dom från 1977 som handlade om gatuförsäljning, och konfiskerade de hemlösas madrasser, filtar och den sopkvast de använt för att städa upp efter sig. Det kan verka långsökt, men om man anstränger sig kan man göra nästan vad som helst i lagens namn.

Tio minuter bort ligger modeälskande EU-medborgare med sovsäckar och liggunderlag i skenet från H&M:s skyltfönster. Där finns inga poliser. Där finns inga måttregler eller tingsrättsdomar från 1977 som är relevanta bara om man verkligen anstränger sig.

► LÄS MER: Hatet mot romer är den sista accepterade rasismen i Europa

Sällan blir särbehandlingen av romer så uppenbar. Sällan sammanfaller omständigheter på ett sätt som gör det så tydligt att polisens räd utanför stadshuset var politiskt motiverad. Någon insåg det politiska sprängstoff som utgörs av 100 hemlösa människor som bor utanför stadshuset. Utan möjlighet att köra bort dem och bryta mot grundlagens rätt att demonstrera försökte man hitta någon liten lag som åtminstone gav stöd för att konfiskera och destruera deras ägodelar.

Det är ett cyniskt samhälle och en kall tid vi lever i. Banker går med 90 miljarder i vinst och H&M:s nya kollektion gör en av Sveriges rikaste familjer ännu rikare. Men när S och MP tittar ut genom sina fönster i stadshuset konstaterar de att några pengar för det här finns inte. Vi har inte lovat något, ursäktar de sig. Nej, det är just det som är problemet.

Richard Olsson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro