ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tamilska gerillan ber om förlåtelse för Gandhi-mordet

Stockholm TT · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det överraskande utspelet gjordes på onsdagen av LTTE:s chefsförhandlare Anton Balasingham i en indisk tv-intervju. -Jag skulle vilja säga att det är en stor tragedi, en historisk tragedi av monumentala mått som vi djupt beklagar, och vi vädjar till Indiens regering och Indiens folk att vara storsinta nog att lägga det bakom sig, sade Balasingham. Rajiv Gandhi mördades under ett valmöte 1991, när en kvinnlig självmordsbombare detonerade en sprängladdning medan hon hängde en blomstergirland runt hans hals. Mordet tolkades snabbt som en hämnd från LTTE för att Gandhi under sin tid som premiärminister sände indisk trupp till Sri Lanka för att enligt ett fredsavtal delta i avväpningen av gerillan. När avtalet havererade drogs den indiska arméstyrkan in i hårda strider mot gerillan.

I tv-intervjun vädjade Balasingham till Indien att dra ett streck över de många årens misstro mot LTTE och på nytt engagera sig i arbetet med att skapa fred i Sri Lanka.

Något nytt militärt indiskt ingripande ville han dock inte ha, bara diplomatiskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro