ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tamkattens historia skrivs om

Roland Johansson/TT · 17 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
Tamkattens historia skrivs om Exakt när de första vildkatterna tämjdes har länge varit en omdebatterad fråga. Under lång tid trodde man att domesticeringen skedde sent i historien, men på senare år har det framkommit att tamkatten av allt att döma har en lång och komplicerad historia.

Tamkattens historia skrivs om Exakt när de första vildkatterna tämjdes har länge varit en omdebatterad fråga. Under lång tid trodde man att domesticeringen skedde sent i historien, men på senare år har det framkommit att tamkatten av allt att döma har en lång och komplicerad historia. Foto: AP/TT


Tamkattens historia är mer komplicerad än vad forskarna förväntat sig. Det framgår av nya fynd som visar att det fanns tamkatter i Kina för 5 500 år sedan, 3 000 år tidigare än vad man trott.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag finns en hel uppsjö av olika raser av tamkatter. Här en abbesinier.
I dag finns en hel uppsjö av olika raser av tamkatter. Här en abbesinier.Foto: TT
Bengalisk katt.
Bengalisk katt.Foto: TT
Cornsih Rex
Cornsih RexFoto: TT
Maine coon.
Maine coon.Foto: TT
Perserkatt.
Perserkatt.Foto: TT
Ragdoll.
Ragdoll.Foto: TT
Russian blue.
Russian blue.Foto: TT
Sphynxkatter.
Sphynxkatter.Foto: TT
Siameskatt.
Siameskatt.Foto: TT

Fynden, som beskrivs i Proceedings of the National Academy of Sciences, består av ett antal ben som härrör från åtminstone två katter.

Benen, som är 5 560—5 280 år gamla, återfanns tillsammans med andra djurben, samt krukskärvor, stenredskap och andra rester efter en mänsklig bosättning.

Cirka 1 000 personer tros ha bott i det lilla samhället som försörjde sig på odling av hirs. Katterna verkar ha livnärt sig på att jaga de råttor och möss som lockades till byn av dess sädesförråd. Isotopanalyser av deras ben visar nämligen att de har ätit smådjur som i sin tur hade konsumerat säd — med största sannolikhet gnagare.

Pysslades om

Men den ena av katterna tycks dessutom ha ätit en hel del växter själv. Detta är märkligt med tanke på att katter normalt lever till hundra procent på animalisk föda, och beror sannolikt på att den matats av människor.

Även den andra katten verkar ha pysslats om. Dess tänder var slitna vilket tyder på relativt hög ålder. Den bör med andra ord ha levt en ganska skyddad tillvaro — helt olikt en vildkatt.

Sammantaget tyder allt på att det fanns tamkatter i Kina på ett förvånansvärt tidigt stadium i historien.

Okänd historia

Detta är märkligt med tanke på att tamkatten härstammar från den nordafrikanska och sydvästasiatiska vildkatten (Felis silvestris lybica). De kinesiska fynden är de äldsta kända fullt domesticerade katterna — äldre än de äldsta egyptiska fynden som är 4 000 år gamla.

Det finns också tecken på att människor höll katter på Cypern redan för 9 500 år sedan, men om dessa djur var fullt domesticerade är okänt.

Hur katterna fann sin väg till Kina är något av en gåta. De måste på något sätt ha förts dit från Mellanöstern, men uppenbarligen många tusen år tidigare än vad någon misstänkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro