ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tandläkare hänvisade cancersjuka till behandling med björkavkok

Linnea Carlén · 21 Jan 2015
Uppdaterad 22 Jan 2015
Trots avsaknad av vetenskapliga bevis hänvisade tandläkaren sina patienter till behandling med björkavkok. Bilden ovan har inget med fallet att göra.

Trots avsaknad av vetenskapliga bevis hänvisade tandläkaren sina patienter till behandling med björkavkok. Bilden ovan har inget med fallet att göra. Foto: TT 


Cancersjuka patienter blev hänvisade till en behandling med björkavkok.

klar

Artikellänk är kopierad

En privattandläkare i Helsingborg rekommenderade sina cancersjuka patienter att dricka björkavkok med olika tillsatser. Han ska ha sagt att avkoket höjde immunförsvaret och dödade cancerceller.

Totalt ska tandläkaren ha hänvisat 15 till 18 patienter till en privatperson han kände för behandling.

Detta är långt ifrån okej, menar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som granskat fallet. Avkok på björk överenstämmer nämligen inte med "vetenskap och beprövad erfarenhet".

– Det här är inte någonting som en tandläkare bör syssla med och han har ju själv kommit till den insikten, säger Eva Hansson, enhetschef på IVO, till Nyhetsbyrån Siren.

Han har nu brutit kontakten med den person han rekommenderade sina patienter att besöka och arbetar enbart med tandvård i sin privata verksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro