ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tandvården pressad – många asylsökande behöver akutvård

Ida Gustafsson · 30 Okt 2015
Uppdaterad 30 Okt 2015
Folktandvården runt om i landet har fullbokade akuttider. (ARKIVBILD)

Folktandvården runt om i landet har fullbokade akuttider. (ARKIVBILD) Foto: Pontus Lundahl/TT


Behovet av akut tandvård är stort hos många nyanlända. Folktandvården i flera landsting och regioner efterlyser nu mer personal, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Många asylsökande som kommer till Sverige har problem med karies. Och på Folktandvården runt om i landet jobbar personalen för fullt för att hinna med, visar en genomgång som Ekot har gjort. 

► LÄS MER: Tandläkare använde vanlig kamera

Alla asylsökande har rätt till akut tandvård och alla barn har rätt till fullständig tandvård. Vilket har lett till att många tandläkarmottagningar har fullbokade akuttider. 

I flera landsting och regioner är personalbehovet stort, bland annat i Västra Götaland, Uppland, Skåne och Kalmar. För att lösa krisen har region Skåne utökade öppettider. På landstinget i Jönköpings län funderar man på att låta tandvårdspersonalen vara ute mer på asylboendena. 

► LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

– I dag håller vi lektioner i munhälsa. Vi talar om hur svensk tandvård fungerar. Vi kanske skulle kunna göra enkla undersökningar där. Ingenting är omöjligt. Vi måste titta på nya lösningar hela tiden, säger Kerstin Gustafsson, områdeschef Folktandvården Jönköpings län. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro