ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tandvärk kan signalera infarkt

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sådana symtom har betraktats som kuriosa eftersom sjukvården oftast är uppmärksam på typiska manliga symtom på hjärtinfarkt. Därför riskerar många kvinnor med hjärtinfarkt att avlida därför att de får sin diagnos för sent, skriver Svenska Dagbladet.

När kvinnor söker sig till tandläkare för värk i käke eller tänder händer ibland att tandläkaren söker på fel ställe, säger käkledsforskaren och professorn i odontologi vid Umeå Universitet Annika Isberg.

Studien omfattar 186 patienter som fått diagnosen hjärtinfarkt eller kärlkramp. En forskargrupp bad patienterna peka ut på en bild av människokroppen var de hade ont. 71 av dem, de flesta kvinnor, visade enbart eller delvis på käken eller ansiktet.

Det visade sig också att käkområdessmärtor var det vanligaste symtomet när patienterna inte hade bröstsmärtor som annars är vanliga vid hjärtinfarkt. Vid tidigare studier av det här slaget har patienter fått se en bild som slutade vid axlarna. Nu fanns även huvudet med på bilden.

Flera av patienterna i studien hade först gått till tandläkare och inte hamnat på sjukhus innan en hjärtinfarkt var ett faktum.

Studien publiceras i januarinumret av tandläkartidskriften Jada i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro