ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tänk på det här innan du leasar bil

· 29 Okt 2014
Uppdaterad 29 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Det är viktigt att du vet vad du skriver under när du leasar en privatbil.
Det är viktigt att du vet vad du skriver under när du leasar en privatbil.Foto: Alamy

Privatleasing av bilar marknadsförs som bra för konsumenter. Men det finns fällor som man lätt kan hamna i. Metro reder ut vad du bör tänka på innan du leasar bilen.

Tjänstebilskonsulten Ronny Svensson anser att det är viktigt för konsumenterna att säkra kontraktet gällande villkoren hur bilen ska lämnas tillbaka för att slippa betalningsfällor i efterhand. 

– Reglerna i privatleasingskontrakten är ofta finstilta och saknar många gånger allt som behövs. Det är en katastrof för folk att få betala 20 000–30 000 kronor extra i återlämningskostnader på grund av ”ej normalslitage”. Det kan röra sig om till exempel däck som inte är väl pumpade när bilen ska lämnas tillbaka. Man ska leasa bilen med försäkringar, säger Ronny Svensson.

att skriva under vad som är ”normalt slitage”. Semesterpengarna kan ryka om man inte är uppmärksam.

Konsumentverket pekar också på att avtalsvillkoren för privatleasing kan vara svåra att tyda.

– Det gäller att vara påläst och se vad som ingår respektive ej ingår, säger Ulf Stefansson jurist, och ansvarig för frågor som rör privat­leasing på Konsumentverket.

Privatleasing är en relativt ny företeelse i Sverige. Men bolagen som sysslar med privatleasing har nu trappat upp marknads­föringen i syfte att etablera konceptet på marknaden.

– Yngre barnfamiljer tar det på privatleasing. Dom vill ha en dyrare och säkrare bil och vill inte inte ha något dyrt ägande. Den yngre generationen är van att låna saker, och ägandet är mindre viktigt för dem, säger Ronny Svensson.

Är privatleasing en miljöbov?

– Nej. Personer som inte skulle köpa en ny bil leasar en ny bil. I normalfallet ­hade de köpt en begagnad äldre bil, säger han.

"Leasing är inte enda lösningen"

ANALYS: Privatleasing är en finansieringsform som ska locka dig till att köpa bil utan kontantinsats. Man kan säga att du hyr bilen till en rätt så dyr avgift. Bolagen som livnär sig på privatleasing använder sig i reklamtexterna av ord som: ”Du betalar ingen kontantinsats” och ”inga överraskningar”. Är privatleasing enda alternativet att komma ifrån kontantinsatsen?

Nej, billån utan bilen som säkerhet är oftast ett smartare sätt att runda och komma ifrån kontantinsatsen. Det blir oftast billigare för dig som konsument då privatleasingbolagen tar ut alldeles för stora vinster i sina marginaler mot dig som konsument. 

Orkar du sedan jämföra försäkringar så kan du få ihop en bra lösning på egen hand. När du tröttnat och vill köpa en ny bil kan du sedan sälja bilen och få tillbaka restvärdet.

Till er som ändå vill privatleasa uppmanar jag er att tänka på vad ni skriver under. Kör över privatleasingsbolagen genom att förhandla in era egna behov i kontraktet. Det är det som ni förhandlat om som sedan ska hållas. Oftast kan extra mil och uppkommande slitage som ej skrivits in i kontraktet bli en väldigt dyr historia. Var noggrann och förhandla in så mycket det bara går av allt som ni behöver. Oftast är privatleasingsbolagen villiga att ta in mera fördelar till kunderna än vad som står i avtalen.

Lycka till!

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro