ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tänk på ditt ex när du skriver på nätet

metro · 17 Aug 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Sofia Mirjamsdotter – Frilansjournalist, internetnörd och föreläsare

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan blev en fotbollsspelare i Sollefteå avstängd från fem matcher efter att ha bloggat i kränkande och rasistiska ordalag om en domare.

I Sveriges Radio uttalade sig spelaren och sa att han inte tänkt att det han skrev i bloggen skulle ha någon större betydelse, eftersom han skrev den “för sina vänner”.

I en tråd om det hela i forumet Flashback är det någon som tycker att spelaren ska få uttala sig hur han vill, privat på sin fritid.

Både fotbollsspelaren och Flashbackskribenten har missat något av det mest väsentliga med internet. Nämligen att det är öppet och tillgängligt för i princip alla människor med internetuppkopping, även om såklart undantag finns i vissa länder som spärrar åtkomst till vissa sidor, eller för all del när sidor kräver medlemsskap, inloggning och lösenord. Att posta ett blogginlägg, en Facebookstatus, en tweet eller ett klipp på Youtube är jämförbart med att ställa sig mitt i en stor folksamling och tala i en megafon. En folksamling där chefen, mamma, lillebror, exet eller fienden kan vara på plats.

Visserligen kan du stå med en megafon på Sergels torg och tala utan att någon tar någon notis. Det du säger angår kanske bara en liten krets, och är ointressant för de flesta. Men poängen är att möjligheten finns att ta del, att lyssna. Många överskattar intresset för sin egen person och sina ord. Medan andra, ja till och med Reinfeldts förre pressekreterare Edward Unsgaard, (minns Facebookstatusen om bajset i trappen och arbetslinjen) inte förstår att orden vid en viss tidpunkt och för en viss lyssnare eller läsare kan tas på största allvar, och sedan spridas med den hastighet som endast internet förmår.

En blogg är i de allra flesta fall offentlig och Google älskar bloggar, varför bloggar ofta hamnar i topp bland sökresultaten. Och du kan aldrig veta vem som råkar hitta just ditt blogginlägg.

Som privatperson kan du skoja friskt om vad som helst och bland dina vänner kan du tala fritt utan att behöva ta några större konsekvenser. Men att blogga är inte som att sitta i ditt kök med dina vänner.

Det är som att direktsända samtalet ut på nätet tillgängligt för vem som helst, och därmed också ta ansvar för det sagda.

Därför vill jag påminna om regel nummer ett för användandet av alla sociala medier; publicera ingenting, någonsin, som du inte kan stå för oavsett vem som råkar se.

Vare sig det är din chef, mamma, ditt ex eller Svenska Fotbollförbundet.

+ Att sommaren dröjer sig kvar

- Att det inte finns något liberalt alternativ att rösta på i höstens val.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro