ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tar det dig längre än 14 minuter att somna – då borde du läsa det här

Karolina Skoglund · 27 Jan 2015
Uppdaterad 27 Jan 2015

Om det tar mer än 14 minuter för dig att somna löper du en större risk för högt blodtryck. Det visar en ny sömnstudie, som är den första i sitt slag.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: American Heart Association

Forskare studerade 219 personer med kroniska sömnsvårigheter och 96 personer med "normal” sömn.  Deltagarna övervakades i ett sömnlaboratorium under en natt, där fyra 20-minuterstupplurer ​med två timmars mellanrum utfördes. Därefter mättes deltagarnas blodtryck av läkare. 

– Vi observerade ett starkt samband mellan graden av fysiologiska sömnsvårigheter och högt blodtryck, säger Dr Xiangdong Tang, professor i sömnmedicin vid West China sjukhus i ett pressmeddelande publicerat på American Heart Assiciation

Medförfattaren professor Alexandros Vgontzas vid Pennsylvania State University i USA, säger i samma pressmeddelande:

– Med andra ord: de sömnlösa som var pigga under dagen och inte kunde slappna av och somna under sömntestet hade högre risk för högt blodtryck än de andra. 

Om man inte klarar av att somna inom 14 minuter bedömer forskarna att man löper 300 procent större risk för högt blodtryck i jämförelse med de som kan somna under 14 minuter. Tar det längre tid än 17 minuter att somna ökar risken för högt blodtryck med 400 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro