ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tårarna ska bli till guld

Leif Granlind · 6 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Världsetta och krossar allt motstånd. Tessan är en solklar guldfavorit på den mest prestigefyllda OS-distansen. 

Världsetta och krossar allt motstånd. Tessan är en solklar guldfavorit på den mest prestigefyllda OS-distansen. 


klar

Artikellänk är kopierad

Alshammar i tårar under OS 2000.
Alshammar i tårar under OS 2000.

ETTA. Therese Alshammar är inte bara etta i världen i simning. Nu är hon även etta på Metros lista.– Ärligt talat så känns det som det kvittar. Pressen jag sätter på mig själv på träningar och tävlingar går inte att jämföra med den som ni sätter, säger den 30-åriga simstjärnan till Metro.

Två silver, ett brons och tårar av besvikelse i Sydney 2000. Bara en fjärdeplats i Aten 2004. Nu ska det bli guld i Peking 2008.– Det har alltid varit min stora dröm, säger Therese Alshammar.

Hon är nyss hemkommen från världscupsimningar på kort bana i Singapore. Där vann hon både 100 meter fritt och 50 meter fjäril.Hon har världsrekordet och är mer eller mindre oslagbar på den sistnämnda distansen – men den är inte en OS-distans.– Det gör inget. Mina prestationer på 50 fjäril är ändå lika värda.

I februari bestämmer hon sig om hon ställer upp på 100 meter fritt. Det är på 50 fritt som guldet ska komma. Hon är etta i världen på distansen och satte personligt rekord i augusti.– Det är den jag siktar på och den distans som jag tycker är roligast.Tiden 24.23 är bara tio hundradelar från holländskan Inge de Bruijns – som lade av efter Aten-OS – världsrekord.

Vilka ser du som dina främsta konkurrenter på 50 fritt nu när de Bruijn har slutat?– Det är många som är där uppe men Lisbeth Lenton, Australien, holländskan Marleen Veldhuis och tyskan Britta Steffen är alla bra.

Du har världsrekordet på kort bana, 23.59. Vad föredrar du kort eller lång bana?– Jag har ingen särskild preferens, resultatmässigt är det likvärdigt också. Jag tränar alltid i lång bana.

Hur ser din uppladdning ut inför OS?– Jag kommer att tävla ganska mycket, jag har valt att satsa på World Cup och tävla mycket de närmaste sex veckorna. Sedan är EM i Eindhoven i mars, en bra tävling för att veta var man står inför OS.

Granlinds lista: Här är de svenska OS-hoppen

2 (6). Stefan Nystrand simning, 100 meter fritt. Är herrarnas Therese Alshammar. Etta i världen på distansen. Var sju hundradelar från världsrekordet tidigare i år.

3 (1). Carolina Klüft sjukamp, längdhopp. Det eventuella beslutet att inte ställa upp i sjukampen i Peking skapar frågetecken. Ställer hon upp där – så är det ett givet guldhopp. Men osäkerheten kostar henne två placeringar.

4 (8). Stefan Holm höjdhopp. Regerande olympisk mästare. Förväntningarna är riktigt höga nu också på värmlänningen – trots misslyckandet i VM.

5. (4).  Kajsa Bergqvist höjdhopp. Vi kan kräva OS-medalj. Minst. Ett av de riktigt stora guldhoppen trots skadeproblem och svaga resultat den senaste tiden.

6 (11). Landslaget hästhoppning. Malin Baryard ledde svenskarna till lagsilver i Aten. Finns inget som säger att det inte kan upprepa sig.

7 (9). Sofia Paldanius kanot. En världsstjärna. Etta i totala världscupen. Fyra individuella världscupsegrar. Litet frågetecken då hon är nyligen axelopererad.

8 (13). Susanne Ljungskog cykel. Två-VM-guld. Men har misslyckats i OS. Ändå ett stort medaljhopp.

9 (14). Susanna Kallur 100 meter häck. Går till final. Väl där kan hon ta medalj om hon får till ett perfekt lopp. Nära medalj i VM.

10 (15). Anna-Karin Kammerling simning, 50 meter fritt och 100 meter fjäril. Ligger strax bakom Therese Alshammar. Ska mycket till om hon ska skrälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro