ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tatooine kan finnas på riktigt

Anaïs González Cruz · 28 Mar 2013
Uppdaterad 28 Mar 2013
Himlakroppen kallas nu inofficiellt för Tatooine – precis som i filmen. 

Himlakroppen kallas nu inofficiellt för Tatooine – precis som i filmen. 


Franska forskare har upptäckt en himlakropp som kretsar kring en binär stjärna – precis som planeten Tatooine i Star Wars-filmerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den klassiska soluppgången från filmen Star Wars: A New Hope.
Den klassiska soluppgången från filmen Star Wars: A New Hope.

Tatooines stämningsfulla soluppgång med sina två solar trollband en hel värld när filmen Star Wars: A New Hope rullades ut på vita duken 1977. Fans kan nu glädjas åt att man faktiskt kan ha funnit planeten – på riktigt.

Det var vid ett observatorium i Chile som franska astronomer upptäckte en himlakropp som kretsade kring en binär stjärna, skriver News Scientist.

Upptäckten gjordes redan i november förra året, men det är först nu som nyheten spridits på nätet. Inofficiellt kallas planeten också för Tatooine, precis som i filmen.

Bengt Edvardsson är astronom vid Uppsala universitet. Enligt honom är fenomenet i sig inte särskilt ovanligt.

–  Banor där tre himlakroppar kretsar kring varandra samtidigt brukar vara ganska instabila. Efter ett tag kastas den lättaste av dem ut från banan, så det som är ovanligt är att man hittat ett system som fortfarande överlevt, säger han. 

Himlakroppen är ungefär 12-14 gånger så stor som Jupiter och det är storleken som gör det svårt att avgöra huruvida det är en planet eller en stjärna. Tatooine ligger nämligen på gränsen av hur stora planeter blir och skulle likväl kunna vara en liten stjärna.

Forskare ska nu undersöka himlakroppen närmare för att få mer klarhet i frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro