ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tatueringar kan ge cancer: Är som rysk roulette”

Aron Andersson · 27 Okt 2014
Uppdaterad 27 Okt 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Svenska tatueringsfärger ska kontrolleras för cancerogena ämnen. Färgerna läcker under hela livet och farliga ämnen kan påverka inre organ och skelett.

Att tatuera sig kan innebära långsiktiga hälsorisker, rapporterar TV4.

– Det hela är som rysk roulette, man vet inte vad man får i sig. Vad vi vet är att stora mängder toxiska ämnen appliceras i huden och vad dessa ämnen tar vägen sedan, det vet vi ingenting om, säger Mihàly Matura, överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin, till kanalen.

Tidigare har det hittats både cancerframkallande och reproduktionshämmanden ämnen i olika tatueringsfärger. Enligt TV4 kan de ämnen som finns i färgerna transporteras in i kroppen och påverka inre organ, nervceller och skelett. Nu har Läkemedelsverket gjort nya stickprov, där 30 olika färger samlats in. 

– De här kommer vi då att granska genom kemiska analyser, men även göra märkningskontroll. I reglerna anges vilka ämnen som inte får ingå i tatueringsfärger, det är något vi kommer att kontrollera säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket, till TV4.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro