ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taverna Brillo: Matpalats som andas storstad

Jonas Cramby · 20 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016
Matpalats som andas storstad Taverna Brillo har gissningsvis inspirerats av den italienska gourmetkedjan Eataly och kännetecknas av storstadsmagi.

Matpalats som andas storstad Taverna Brillo har gissningsvis inspirerats av den italienska gourmetkedjan Eataly och kännetecknas av storstadsmagi. Foto: Henry Lundholm


Riche-gänget har slagit upp dörrarna till ett nytt matpalats på Stureplan. Taverna Brillo är högljutt, böljande och har en himla god oxkind.

klar

Artikellänk är kopierad

Taverna Brillo är, om någon missat det, Stureplans nya så kallade matpalats. Det är en kulinarisk mega-store inspirerad av, om jag får gissa, den italienska gourmetkedjan Eataly i allmänhet och Mario Batalis New York-chapter i synnerhet.

I centrum tronar en Jonas Bohlin-formgiven restaurangdel med plats för cirka 350 gäster runt två barer, ett orangeri samt ett gäng satellitbutiker där man ska kunna köpa delikatesser, bröd, pizza, blommor, glass och charkuterier.

Än så länge ser det visserligen lite öde ut runt ingången som flankeras av pizzerian och gelaterian, men samma sak kan man absolut inte säga om själva krogen. Taverna Brillo har nämligen startats av människorna bakom Sturehof, Riche och Teatergrillen – vilket så klart gjort att det bara någon vecka efter öppning redan är smockfullt av folk som arbetar med media, mode, business eller bara på att vara riktigt jäkla coola.

Brillo är alltså kanske inget ställe dit man går om man vill njuta en lugn middag med en god vän. I stället är det en restaurang för dig som gillar att resa dig från middagsbordet och hamna direkt i trängslen vid en bar. Det är högljutt, böljande och formligen knastrar av energi. Och där har vi väl Richegängets verkligt stora begåvning: att skapa krogar som har den där riktiga storstadsmagin.

Med detta sagt så är det inget fel på maten. Till förrätt provar jag gnocchi med salvia och brynt smör (145 kronor) som visserligen smakar bra men är så väl tilltaget och simmande i smör att portionen nästan skulle fungera som en huvudrätt. Hummerraviolin (185 kronor), däremot, består av en enda perfekt (stor) ravioli och en sådan god hummeremulsion att det är synd att inte servera den med en liten sked. Huvudrätterna ört- och fänkålsfylld fläsksida (165 kronor) och grillad gödkalvskotlett med hackesalsa (385 kronor) är comfort food som tillagad av den italienska faster du önskade att du hade.

Bäst gillar jag dock den rödvinsbräserade oxkinden med svamp och tryffelsabaione (220 kronor) som har så djupa smaker att den som föredrar sin mat lite ”fräschare” antagligen kommer drunkna i dem. Med med en grönsaksrätt som tillbehör jämnas detta lätt ut.

När jag dagen efter återkommer för lunch är det samma meny som erbjuds även om det verkar slarvas lite mer med den. En gratäng är till exempel inte helt genombakad medan oxkinden är precis lika ljuvlig som dagen innan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro