ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taxibolagets våldtäktsannons” fälls

Josefin Svenberg · 3 Jul 2014
Uppdaterad 3 Jul 2014

När bolaget Taxijakt anspelade på våldtäkt i en annons fick de hård kritik i sociala medier. Nu fälls annonsen dessutom av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, som anser att annonsen är stötande och könsdiskriminerande.

klar

Artikellänk är kopierad

Annonsen från Taxijakt.
Annonsen från Taxijakt.

I början av maj väckte bokningstjänsten Taxijakt stor uppmärksamhet när de med följande budskap uppmanade kunder att välja dem:

”Din dotter är fortfarande oskuld. Men om du skickar henne i en osäker taxi kan det gå fel…”

Annonsen fick hård kritik i sociala medier och resulterade även i tolv anmälningar till Reklamombudsmannen. Anmälarna menade bland annat att det var stötande att man hotade med våldtäkt och att annonsen antydde att taxichaufförer på andra bolag är våldtäktsmän.

Reklamombudsmannens opinionsnämnd, RON, går på anmälarnas linje och klandrar nu annonsen för att den ”är stötande och spelar på rädsla samt är könsdiskriminerande och misskrediterande”.

RON menar bland annat annonstexten är nedvärderande och könsdiskriminerande eftersom den anspelar på en föreställning om att det är viktigt för föräldrar att deras döttrar är oskulder, att det är förälderns ansvar att se till att hon är det, samt antyder att det värsta med en våldtäkt vore att dottern förlorade oskulden.

Taxijakt har i sitt yttrande till RON skrivit att de tycker att ”det är tråkigt att vissa tagit illa upp av budskapet”. Bolaget uppger att syftet med annonsen var att belysa problemen med svarttaxi och att den riktade sig till ”vanliga föräldrar som är oroliga för sina barn”.

Tidningen Norrköpings-Magazinet, som publicerade annonsen, gjorde ett uttalande efteråt där de sa att publiceringen var ett misstag och meddelade att det inte skulle hända igen.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro