ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taxichaufför smugglade in 3 miljoner cigaretter

Karl Enn Henricsson · 18 Sep 2017
Uppdaterad 18 Sep 2017
I en container från Kina hittade tullen nästan tre miljoner cigaretter.

I en container från Kina hittade tullen nästan tre miljoner cigaretter. Foto: Tullverket


Tullen slog till mot en möbelleverans från Kina och hittade nästan 2.9 miljoner cigaretter. Den 42-årige taxichaufför som tog emot godset skyllde på en felleverans. Men nu döms han för grovt tullbrott till två års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

I maj förra året fattade tullen vid Frihamnen i Stockholm misstankar mot en container som kom från Kina. I containern fanns möbler – och nästan 2,9 miljoner cigaretter, med svensk varningstext. Mottagaren av godset var en 42-årig man från Stockholmsområdet. Då han konfronterades påstod han att han bara deltagit i en möbelleverans. Han visade även upp ett intyg han fått på posten där det fanns att läsa att fel kartonger hade lastas.

– De som erbjuder de här tjänsterna i Kina verkar också erbjuda den här formen av intyg som man kan åberopa inför myndigheter om man blir gripen, sa åklagare Erik Wendeby till TT.

Mannen åtalades för grovt tullbrott. Han har berättat att han arbetar som taxichaufför, och att han tillsammans med en annan person ”bedriver viss handel med bland annat möbler” för att tjäna lite extra pengar. Om cigaretterna hade slunkit igenom hade det funnits risk för att staten gått miste om drygt 6,6 miljoner kronor i utebliven tull och skatt, enligt åtalet.

Mannen friades i tingsrätten, men hovrätten ändrar nu domen. ”Hovrätten delar tingsrättens uppfattning att det brev som påstås komma från ett kinesiskt fraktföretag framstår som en efterhandskonstruktion då det innehåller uppenbara felaktigheter vad gäller datum och antal fellastade kartonger samt saknar identifiering av vilka kartonger som ska ha kommit fel”, skriver hovrätten.

Dessutom anser rätten att ”importerna inte varit seriöst syftade utan snarare utgjort fasad för annan verksamhet”.

Straffet blir två års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro