ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taxichaufförer – och kriminella

Johan Mårtensson · 23 Sep 2011
Uppdaterad 23 Sep 2011
Taxiföraren Liwaa Hassan tycker att det är rätt att de som begår brott i tjänsten ska få legitimationen indragen men inte annars. – Om de förlorar sitt levebröd fortsätter de kanske med kriminalitet, säger han.

Taxiföraren Liwaa Hassan tycker att det är rätt att de som begår brott i tjänsten ska få legitimationen indragen men inte annars. – Om de förlorar sitt levebröd fortsätter de kanske med kriminalitet, säger han. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


21 kriminella taxichaufförer i Skåne – på bara ett halvår. Fick taxiförarlegen återkallade efter misshandel, knarksmuggling och upprepade trafikbrott. Nu ska Transportstyrelsen analysera ökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

När kvinnan bad om att få bli avsläppt längs vägen började taxichauffören skrika – och gav henne tre knytnävsslag rakt i ansiktet. Mannen, som även är dömd för en rad trafikförseelser, är en av 21 skånska taxiförare som under första halvåret i år förlorat förarlegitimationen på grund av brott. Det är en ökning jämfört med 2010 då totalt 14 leg drogs in under hela året, visar statistik som Transportstyrelsen tagit fram på uppdrag av Metro.  – Jag kände själv inte till ökningen, men jag ska analysera vad den beror på, säger Stefan Appelberg, sektionschef på Transportstyrelsen. Sammanlagt har de 21 chaufförerna dömts för 102 brott. I många fall handlar det om upprepade trafikbrott, men flera har även dömts för att ha smugglat knark, stulit och misshandlat. I somras blev en taxiförare från Lund avstängd i tre år sedan han dömts för grov kvinno-fridskränkning och elva andra brott på samma gång. Enligt Anders Böcker på Svenska taxiförbundet i Skåne ser man lika allvarligt på kriminalitet på fritiden som i taxibilen. – Folk som begår den här typen av brott är synnerligen olämpliga att hantera människor och ha ett serviceyrke. Det finns risk att de begår brott i tjänsten om de får fortsätta köra, säger han.

Hassan: Rätt att de blir av med legitimationen

Taxiföraren Liwaa Hassan i Malmö tycker att det är bra att de som begår brott får legitimationen indragen – om brottet sker i taxibilen. – Om de inte begår det i tjänst borde de inte bli av med leget. Det skulle räcka att de tar straffet från domstol. Om de förlorar sitt levebröd fortsätter de kanske med kriminalitet, säger han. Enligt Liwaa Hassan uppträder kunder ofta otrevligt och provocerande, främst på helgnätter. – Men om jag själv är lugn blir det inga problem, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro