ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taxiförare hjälper kunder med sexköp

Malin Hansson · 3 Maj 2016
Uppdaterad 3 Maj 2016
Kalla Fakta avslöjar att förare på Taxi Stockholm hjälper sexköpare att hitta prostituerade. Att hjälpa någon att köpa sexuella tjänster är olagligt.  

Kalla Fakta avslöjar att förare på Taxi Stockholm hjälper sexköpare att hitta prostituerade. Att hjälpa någon att köpa sexuella tjänster är olagligt.   Foto: Kalla Fakta


Kalla fakta avslöjar hur Taxi Stockholm blivit involverad i sexhandeln på Malmskillnadsgatan i Stockholm. 10 av 14 taxiförare hjälpte till med sexköpet, enligt programmet. Vissa väntade till och med under det fejkade sexköpet för att sedan köra dem tillbaka till stan.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen, polisen.
Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen, polisen.Foto: Kalla Fakta, TV4.

Bilen kör upp till en kvinna och hon frågar om mannen vill ha sällskap. Hon hoppar in i bilen. De börjar diskutera pris. ”Låter 15 för dyrt? frågan mannan föraren. Föraren skrattar och fortsätter köra - han har just bevittnat och möjliggjort ett sexköp, utan protester.

Nästa förare kör dem till en ödslig plats. Väntar ett tag och kör sedan tillbaks dem till stan.

Genom dolda kameror, spaning och egna experiment visar Kalla Fakta i dagens avsnitt hur några av Taxi Stockholms förare hjälper sexköpare att köpa kvinnors kroppar.

Taxi Stockholm, som har över 4 500 förare, har en policy mot att hämta kvinnor på just Malmskillnadsgatan och gator i närheten. En policy som Kalla Fakta kan visa inte hålls.

En manlig reporter utger sig för att vara en sexköpare och skjutsas, guidas och tipsas om var man kan köpa sex, vilka tjejer man kan köpa av och hur mycket som är rimligt att betala för sexuella tjänster.

Totalt gick reportern in i 14 bilar, 10 av förarna var villiga att hjälpa honom att köpa sex - båda är olagliga handlingar.

►LÄS MER:  Så lurar svartmäklare flyktingar på pengar

Simon Häggström är chef för prostitutionsgruppen på polisen. Han är väl insatt i att taxichaufförer är delaktiga i sexköp. Men han är förvånad över att ett etablerat bolag som Taxi Stockholm är en av bolagen.

– Det måste göras någonting mer. Det här drar deras varumärke fullständigt i skiten. De här taxichaufförerna ger uttryck för en vidrig människosyn i allmänhet och unken kvinnosyn i synnerhet, säger han.

Taxi Stockholms VD, Johan Lagerheld, har också fått ta del av filmsekvenserna där förare är delaktiga i sexköpen. Han säger till Kalla Fakta att det är oacceptabelt, men menar att det endast gäller en liten del förare.

– Vi har en tydlig bild av att det här inte på något sätt är ett utbrett problem. Den stora delmängden av våra förare är väl införstådda och respekterar uppförandekoden och är stolta över varumärket.

Men efter att ha fått ta del av fler klipp säger han att de måste se över och skärpa sina rutiner.

Tisdagens avsnitt av Kalla Fakta sänds klockan 21:00 på TV4.

►LÄS MER:  Maria, 29: "Män tror att jag är prostituerad – frågar vad jag kostar"

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro