ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taxijättens drag inför framtiden: Flygande transport

Simon Krona · 9 Maj 2018
Uppdaterad 12 Jun 2019

Trött på att sitta fast i trafiken? Nu har Uber presenterat en prototyp av en taxibil som kan glida förbi köerna – från ovan.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilen, som snarare ser ut som en sorts helikopter, har fyra propellrar som tillåter den att lyfta och landa vertikalt. Upp till fyra resenärer får plats samtidigt tillsammans med en pilot. På sikt ska bilarna vara självstyrande och klara sig utan pilot.

Som snabbast ska bilarna kunna flyga i 320 kilometer i timmen mellan olika ”skyports” – det vill säga stora helikopterplattor som ska fungera ungefär som tågstationer. En sådan skyport ska kunna hantera uppemot 200 flights i timmen.

På konferensen tillkännagav Uber också sitt samarbete med NASA. Tillsammans ska de undersöka hur den här typen av flygtrafik kan implementeras över storstäder.

Uber är dock inte det enda företaget som utvecklar flygande taxibilar. Ett exempel är den europeiska flygjätten Airbus som ska ha en flygande bil klar för försäljning 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro