ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Taylor kan få avtjäna fängelsestraff i Storbritannien

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Två viktiga skäl ligger bakom mitt beslut. För det första är Taylors närvaro i Sierra Leone fortfarande ett hot mot freden i regionen. Genom konkreta handlingar demonstrerar vi för det andra Storbritanniens engagemang för internationell rättvisa. Om vi vill leva i en rättvis värld måste vi ta ansvar för att skapa och utveckla en sådan, sade hon. Den 58-årige Taylor var en gång en av Afrikas mest fruktade krigsherrar. Han anses ha stått bakom en rad inbördeskrig i Liberia och grannlandet Sierra Leone mellan 1989 och 2003 där mer än 40 000 människor dödades. Brott mot mänskligheten Taylor är åtalad av en FN-stödd särskild domstol för Sierra Leone vilken bildades 2002. Han är anklagad för att ha begått brott mot mänskligheten, för krigsförbrytelser och för att ha kränkt internationella mänskliga rättigheter. Han anklagas också för att i utbyte mot en andel i en lukrativ diamantaffär ha finansierat rebellgrupper som bland annat har gjort sig skyldiga till mord.

Taylor nekade till alla anklagelser när han i början av april ställdes inför rätta för första gången. Rättegången flyttas Var Taylor hamnar i fängelse om det blir en fällande dom är avgörande för om han kommer att ställas inför rätta i Sierra Leone eller i något annat land.

Den särskilda domstolen för Sierra Leone har begärt att Taylors rättegång av säkerhetsskäl flyttas till FN:s krigsbrottsdomstol i Haag.

Efter Becketts uttalande förklarade Nederländerna omedelbart att alla villkor för att en rättegång ska kunna hållas i Haag nu är uppfyllda. -Nästa steg är en resolution i FN:s säkerhetsråd som jag antar utformas inom de närmaste dagarna, sade den nederländske utrikesministerns talesman Hannah Tijmes.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro