ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TEK: Framtiden mörkare för teknikföretagen

Stockholm Kristoffer Rengfors · 7 Mar 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Framtiden mörkare för teknikföretagen

KONJUKTUR. Bara hälften av teknikföretagen utnyttjar sin produktionskapacitet till fullo och det råder fortfarande brist på arbetskraft. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets första kvartal. – Det är en tydlig varningssignal för att högkonjunkturen inte kommer hålla i sig för alltid, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen.

Överlag ger konjunkturbarometern en delad bild av den svenska teknikindustrin. Tillverkare av elmaskiner och instrument visar en dämpad ökning. Instrumentföretagens ordervolym har minskat på hemmaplan och för leverantörer till tele- och elmaskinsindustrin är uppbromsningen kraftig och exporten faller. Men exporten har förbättrats för maskin- och transportmedelsindustrin. Efterfrågan för den svenska bilindustrin har ökat rejält. – Det är lite varannan upp, varannan ner, och det kan vara ett tecken på att konjukturen vänder, säger Anders Rune.

Bara 54 procent av de undersökta företagen i barometern producerar till sin fulla kapacitet. Enligt Anders Rune kan det vara sammankopplat med den oro för investeringar i tillverkningsindustrin som verkar finnas. – Det är anmärkningsvärt att investeringarna sjunker i en högkonjunktur. De ska ju gå upp för att säkra framtiden. Hur ska förutsättningarna att investera i Sverige bli bättre? – Det måste bli intressantare att investera i Sverige. Uppfattas det som ett problem att investera i Sverige måste den frågan bollas vidare till regeringen. Håller vi på att tappa tillverkningsmarknaden? – Det har ju varit på väg tillbaka under en lång tid. Konkurrensen ökar ju globalt och vi tvingas specialisera oss, då blir vi mindre. Men har vi bara tillräckligt bra förutsättningar går det. Det är i alla fall positivt att vi inte riskerar en överhettning i form av kapacitetsbrist.

[email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro