ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TEK: Internet är snart slut

Stockholm Kristoffer Rengfors · 6 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vi tittar allt mer på video över Internet, och laddar hem allt större filer. Förra året passerade antalet internetanvändare en miljard. Nu varnar experter för att vi fort närmar oss fort gränsen för vad Internet i sin nuvarande form klarar av. Och frågan är vem som ska betala för utbyggnaden. – Det har att göra med bandbreddsförbrukning. Videotjänster tar så mycket plats. Om vi inte börjar fundera på det här nu kommer företag som Google (som äger YouTube) bli tvungna att bygga ut näten själva. Då kan privata intressen styra trafiken och det kan bli otrevligt, säger Peter Blom som är Intendent på IT-ceum - det svenska datamuseet i Linköping. I USA utgör nu trafik till och från YouTube 35 procent av all utnyttjad bandbredd. Samtidigt lanseras nu flera stora tjänster som tillhandahåller hela filmer över nätet. Bland annat startar videotjänsten Joost av bland annat svenske Nicklas Zennström. – Det som händer nu är att vi går från överkapacitet till underkapacitet. Internet har från första början byggt på att utnyttja överkapacitet, från början användes överbliven kapacitet i telefonnätet och så har det fortsatt. Nätet måste byggas ut och frågan är vem som ska betala? säger Jon Lindén på Procera Networks som jobbar med hantering av nätverkstrafik hos stora bredbandsoperatörer. – Det kan bli så att det bara är de som kan betala som får tillgång till tillräckligt mycket bandbredd i framtiden. Det gör att entreprenörskapet där alla kunde bli egna tv-producenter eller tidningmakare på nätet försvinner, säger han. Macus Nylén är VD på bredbandsbolaget. – Vi tror inte det kommer vara ett problem att möta de ökande kraven på bandbredd, men det är klart att leverantörer som YouTube även de har ett ansvar för att kapacitetskrävande tjänster fungerar, säger han.

[email protected]

//

Faktaruta I USA har debatten om net neutrality pågått under långt tid. Net neutrality betyder i korthet att all i samma nätverk har tillgång till samma bandbredd. I USA har flera stora leverantörer prioriterat exempelvis IP-telefoni över vanlig ”surf-trafik”, på grund av att bandbredden inte räcker till allt. Något som kan ses som att trafiken rangordnas beroende på hur viktig leverantören anser den vara. Därför finns användare som fruktar att kommersiella intressen helt kommer styra Internet i framtiden.

Följ debatten, läs mer och se filmer om on Net Neutrality på metroteknik.se

//

Citat: ” Det är en fråga som många duckar för. Allmänheten är nog inte medvetna om hur stor betydelse det kan ha för dem.” Peter Blom, intendent på IT-ceum.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro