ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teknik från spel ska göra verkstan billigare

Ola Jacobsen · 25 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Två paneler med röda led-lampor hjälper ABB:s 3 D-system Trueview att samla in avståndsinformationen.

Två paneler med röda led-lampor hjälper ABB:s 3 D-system Trueview att samla in avståndsinformationen. Foto: ABB


klar

Artikellänk är kopierad

Billigare industrirobotar, säkrare bilar, roligare tv-spel och tryggare åldringsvård. Det kan bli resultatet av ny 3 D-kamerateknik från Skellefteå.

Med hjälp av en enkel cmos-sensor och några lysdioder har Skellefteåföretaget Optronic gjort en 3 D-videokamera. – Det är ett enkelt sätt att få en 3 D-bild. Liknande cmos-teknik finns i en vanlig mobil redan i dag, säger Gösta Forsén, försäljnings­chef på Optronic. 3 D-tekniken är liknande som den som Microsoft utvecklar i sitt Project Natal. – Vi är ett par aktörer som arbetar på det här i dag. Microsofts Xboxpro­jekt är trevligt, men de flesta användningsområdena kommer att vara dolda, säger Gösta Forsén.

Nu har hans företag fått två miljoner kronor i statligt bidrag från Vinnova för att utveckla mjuk­varan. – De har visat hur de stärker sin internationella konkurrenskraft. Det är inte tekniken, utan affären som är i fokus, vad innovationen kan göra för deras tillväxt, säger Jenni Nordborg, Vinnova.

Företaget Fotonic ska sälja kameran tillsammans med ett gräns­snitt för programmerare, SDK, så att tillverkare kan skapa sina egna produkter. – 3 D-tekniken kommer att få större genomslag än kameran, säger Emil Hällstig, forskningssamordnare på Optronic.

Ett användningsområde är till tv:n. Inte bara till tv-spel utan också för att byta kanal eller sänka ljudet med gester. Eftersom kameran arbetar med eget ljus är den robustare och ljusoberoende. Användaren kan ligga i soffan i mörkret och vifta för att byta kanal. – Det är en enkel sak för programmet att plocka ut huvud, händer och fötter och koppla olika rörelser till händelser. När du vinkar hejdå till någon ska den inte byta kanal på tv:n, säger Emil Hällstig.

Inom industrin kan kameran användas för att styra maskiner. – Vi för samtal med flera potentiella industriella kunder i USA, säger Rickard Åström på Fotonic.Men den svenska 3 D-tekniken kan inte bara användas för tv-spel och inom industrin. Inom  vården kan det handla om att se om nå­gon har ramlat ur sängen. – Det är enklare att hitta saker i en 3 D-bild. Och det går att göra det utan att inkräkta på den personliga integriteten, genom att bara använda 3 D-data, säger Gösta Forsén.

3 D håller koll på mått

Inom automationsindustrin är intresset för 3 D-lösningar stort. Många använder kamerautrustning för att göra robotarna mer flexibla. Men i dag är tekniken kostsam.– Utan 3 D-system kan inte en robot plocka delar som levererats huller om buller i en låda, säger Mikael Svensson, försäljningschef ABB Robotics.

Med ett 3 D-system kan ro­boten få reda på hur delarna i det översta lagret i lådan ligger och hur den ska plocka upp dem. Det sparar både pengar, utrymme och ger en lägre ljudnivå i fabriken. – Men dagens system för 3 D är komplexa och väldigt kostsamma. Så prisbilden är en viktig faktor. Det är högintressant för industrin att hitta rimliga lösningar för det här, säger Mikael Svensson.

Företaget Svensk Indu­st­riautomation, Svia, sätter ihop automationslösningar för komponenthantering. De använder 3 D till andra saker än att plocka upp saker ur lådor. Som kvalitetskontroll eller för att ta fram mättekniska uppgifter. – Till exempel för gjutna ämnen där man vill verifiera mått eller att alla hål finns, säger Thomas Ro­sell, försäljningschef på Svia.

Det kan också handla om svets och monteringsapplikationer.– Om man ska montera eller svetsa något i de hål som finns i en bilkaross. Varje kaross hamnar inte i precis samma läge, då vill kan bära kameran med sig, säger Thomas Rosell.Men han tror inte på hau­ssen kring 3 D-tekniken. – 5–10 procent av det vi gör kommer att vara 3 D-guidat. Resten måste vi få ut på ett band, det finns många parametrar, det är sällan sensorerna som begränsar möjligheterna.  ola jacobsen

Gustav Taxén – Universitetslektor i visualisering, KTH.
Gustav Taxén – Universitetslektor i visualisering, KTH.

Analys: Tillverkarna måste öppna upp

Att kunna skapa 3 D-data på ett billigt sätt skapar enorma möjligheter. Nu när många börjar med gps i sina mobiler exploderar mängden positioneringsinformation. Användare som mappar upp sitt kvarter och delar informationen gratis med andra skapar snabbt stora och korrekta databaser.

Samma sak kan hända med 3 D. När tekniken finns för att hämta in information på ett billigt och snabbt sätt skapas möjligheterna för användargenererat innehåll.

När sådana här typer av nya tekniska möjlig­-heter dyker upp uppstår saker som är svåra att förutse. Folks kreativitet är väldigt, väldigt stor. Om tillverkarna väljer att öppna upp och göra tekniken tillgänglig med öppna format kommer man får väldigt stor utväxling på det. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro