ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teknikbranschen usel på jämställdhet

metro · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

Vill förespråkarna av kvotering till styrelserna ha bränsle till debatten kan de kasta ett öga på svenska IT- och telekomföretag. Av 49 börsnoterade företag har fyra kvinnlig ordförande, enligt TT:s kartläggning. Inget har en kvinnlig vd.

klar

Artikellänk är kopierad

Ordförande Marie Ehrling när Telia Sonera höll stämman på Cirkus i Stockholm ifjol.
Ordförande Marie Ehrling när Telia Sonera höll stämman på Cirkus i Stockholm ifjol.Foto: Anders Wiklund/TT
Sigrun Hjelmqvist.
Sigrun Hjelmqvist.Foto: TT
Anna Söderblom.
Anna Söderblom.Foto: TT
Charlotta Falvin.
Charlotta Falvin.Foto: TT

Marie Ehrling, Sigrun Hjelmqvist, Anna Söderblom och Charlotta Falvin är unika i Sverige. De är ordförande i ett företag som på börsen går under etiketterna telekom, IT eller teknik. Det handlar om allt från teleoperatörer till tillverkningsföretag och IT-konsulter och kallas internationellt för Information and communications technology (ICT).

De senaste årens debatt om kvotering har enbart handlat om styrelserna, men för jämställdheten inom företagen har den verkställande direktören sannolikt större inflytande och på den punkten ser de mörkt ut för kvinnorna i de här branscherna. Ingen har uppenbarligen ansetts tillräckligt kvalificerad för att inta en svensk vd-stol.

►Är ni feminister, makthavare?

På mobilmässan i Barcelona finns gott om kvinnor som jobbar med allt från PR och information till att vara levande skyltdockor hos utställarna. Letar man allra högst upp i de stora bolagen letar man dock förgäves med undantag för Ginny Rometty som är både vd och ordförande för datajätten IBM och som ska tala på mässan.

Anne Bouverot, generaldirektör för mobiloperatörernas internationella branschorganisation GSMA, säger till TT att en av de främsta förklaringarna är att förhållandevis få kvinnor väljer de teknikutbildningar som branschen efterfrågar.

– Jag tror också att det finns en stor brist på förståelse för vad en karriär i den här branschen kan erbjuda kvinnor i form av utmaningar, inkomster och flexibilitet. Vi behöver fokusera på att få högskolor, politiker och andra att öka medvetenheten på det här området och göra kvinnor inom ICT-yrken till norm snarare än undantag.

►Lisa Magnusson: Ska det vara så svårt, Reinfeldt?

TT har pratat med några svenska teknikbolag som är på plats i Barcelona och den vanligaste förklaringen till att det saknas kvinnor på topptjänsterna är att förhållandevis få kvinnor har rätt teknisk utbildning och erfarenhet av företagsledning.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro