ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teknikchef: Jag skulle kunna vara smartare”

Ola Jacobsen · 1 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Namn: Mikael Haglund. Aktuell: Är som teknisk direktör på IBM drivande i projektet Smarter Planet. Ålder: 48 år. Bor: I villa i Lerum. Familj: Fru och två döttrar. När jag inte arbetar: Just nu är det musik. Skriver text och musik till en syntgrupp som heter Thinking Machine. Det låter något mellan Kent och Depeche Mode. Tidigare cyklade jag mycket mountainbike, mest cross country, det är för lite av det nu.

Namn: Mikael Haglund. Aktuell: Är som teknisk direktör på IBM drivande i projektet Smarter Planet. Ålder: 48 år. Bor: I villa i Lerum. Familj: Fru och två döttrar. När jag inte arbetar: Just nu är det musik. Skriver text och musik till en syntgrupp som heter Thinking Machine. Det låter något mellan Kent och Depeche Mode. Tidigare cyklade jag mycket mountainbike, mest cross country, det är för lite av det nu. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

IBM vill göra världen bättre genom att koppla ihop den i smarta system. För Metro Teknik avslöjar företagets tekniske direktör att han inte lever som han lär.

IBM pratar mycket om smarta saker. Vad betyder smart?– Först och främst måste det gå att mäta och styra, sedan kopplas ihop i större system för att till sist analyseras på ett intelligent sätt så att man kan se mönster och göra förutsägelser om framtiden som användare har nytta av.

Hur då?– I Singapore får man via mobilmasterna reda på hur trafiken flyter och sedan kombinerar den informationen med vädret, tidigare kösituationer för samma tid och veckodag och på det sättet kan förutse var det kommer vara köer om 30 och 60 minuter. Utifrån den informationen föreslår systemet sedan snabbare alternativa vägar till dem som kör bil.

– Vi har tillsammans med ett sjukhus i Toronto  utvecklat ett system som samlar in all information som de olika systemen som övervaken av för tidigt födda barn skapar. Det kan upptäcka en infektion hos ett för tidigt fött barn ett helt dygn innan läkarna gör det.

Varför ska grejer vara smarta?– Dels är det behovsdrivet, men det är också för att det går eftersom vi nu har försett världen med många mät- och styrpunkter. Optimeringsalgoritmerna har blivit bättre och datakraften är så billig att man kan använda den på fler grejer. Man kan göra affärer av det, helt enkelt.

Hur smart är du själv?– Jag skulle kunna vara smartare ur många synvinklar. Jag har inte försett min hus med massa sensorer. Jag ser gärna väl fungerande system på en högre nivå än att hålla på att fnula själv. Tyvärr tycker jag också att vissa system har misslyckats. Som nya betalsystemet i lokaltrafiken.

– Det har införts utan att det ger något extra till resenärerna, i stället känns övergången som en belastning. Samma sak med elmätarna. De är smarta, men det finns väldigt lite konsumenttjänster runt dem. Och jag kan fortfarande inte köpa el billigare på natten när det finns gott om den. De här systemen är fortfarande i sin linda.

Allting blir mer och mer uppkopplat och hopkopplat. Vad är IBM:s roll i det?– Mycket av detta handlar om ihopkoppling av system och hantering av den information man får in. Det är sånt vi gör på IBM.

Hur kan utvecklingsländer bli smartare? – Potentialen för smarta system är störst i de länder där man inte har något väl fungerade infrastruktur för el och vatten i dag.

Hur kommer jag märka att världens blir smartare?– Förhoppningsvis genom att du får system som du upplever ger dig värde. ”Det kommer att vara långa köer där du tänkte köra, kör så här i stället”, ”Börja motionera, ät mindre kött och mer fisk, din genetiska profil i kombination med din livsstil gör att du löper stor risk att få diabetes.”

Vad är de stora grejerna för IBM om du ser lite in i framtiden?– Förutom Smarter Planet-projekt kommer molntjänster vara fortsatt intressant. Även system för affärsanalys- och optimering kommer bli stort.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro