ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tekniken kan aldrig ge dig kärlek

metro · 8 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Marie Jakobi – Civilingenjör

klar

Artikellänk är kopierad

Mobiltelefoner ska vara avslagna under lektionstid eller ligga i en låda på katedern. För mig är detta alldeles självklart, på samma sätt som man stänger av sin mobiltelefon när man har möte på jobbet. Men just maktkamperna om mobiltelefonerna är några av mina starkaste minnen från i vintras när jag under en period av arbetslöshet vikarierade som lärare på högstadiet. Det handlade inte om informationstekniken utan om ett annat, grundläggande mänskligt sätt att söka kontakt: – När jag tar fram min mobiltelefon så ser hon mig. Det finns en övertro i samhället att tekniken är lösningen på alla människans problem. Men fortfarande är tekniken ett hjälpmedel och det kommer den alltid att vara. Mobiltelefoner och annan IT-kommunikation stillar vår längtan efter varandra, men de goda relationerna som vi längtar efter, som bygger på ömsesidig respekt och närhet, är det upp till oss människor att skapa. Tekniken kan aldrig ersätta människans grundläggande behov av kontakt, närhet, gemenskap, kärlek och omtanke.När jag nu läser att en undersökning av Statistiska centralbyrån visar att unga har en sämre psykisk hälsa än sina föräldrar förvånar det mig inte. Det som förvånar mig är tolkningen att den psykiska ohälsan beror på arbetslösheten. Om bara ungdomarna får en bättre ekonomi så kommer de att må bättre. Visst mår alla bra av att ha ett arbete att gå till. Men jag tror inte att det är hela lösningen. Jag tror att en stor del av människors psykiska ohälsa beror på att vi nedvärderat vikten av goda relationer.

När något av människans grundläggande behov saknas, får vi en känsla av att något är fel. Vi reagerar med att köpa en ny mobiltelefon eller Ipod av senaste modell, spela dataspel, surfa på datorn, konsumera, vara duktigare, stressa mera, överäta. När vi inte träffar rätt finns behovet kvar och vi fortsätter att göra samma sak fast i större omfattning. Ungdomarna i högstadieskolorna har lärt sig att använda den nya tekniken för att bli sedda och bekräftade: genom att leka med mobiltelefonerna på lektionerna. Det är inte så som de är tänkta att användas, men det fungerar och det är emotionellt kompetent. Det är vi vuxna som är ansvariga för att se ungdomarna och skapa en god relation, oavsett om det handlar om en mobiltelefon eller en glass till frukost. Det ansvaret kan vi aldrig överlåta till tekniken.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro