ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tekniken som ska göra sporten ännu snabbare

Ania Obminska · 15 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Framtidens Anja Pärson ska bli ännu snabbare med hjälp av avancerad videoanalys.

Framtidens Anja Pärson ska bli ännu snabbare med hjälp av avancerad videoanalys. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Avancerad videoanalys, en optimerad hjälm och nya skidtrugor ska göra morgondagens Anja Pärson både säkrare och snabbare. – Det är jätteläckert, säger Mikael Swanér, laboratorieingenjör vid Nationellt vintersportcentrum.

Vedertagna sanningar omprövas och gamla tekniker förfinas när forskare vid Nationellt vintersportcentrum i Östersund arbetar med att utveckla framtidens tekniker. Svenska mountain­bike­landslaget i downhill har nyligen varit uppe i Åre för att testa fördelarna med avancerad videoanalys.

Tekniken är så pass utvecklad idag att man kan se precis vad som skiljer olika åkare, eller olika åk, åt.

Samtidigt pågår en kartläggning av belastningen på nackmusklerna hos skidåkare och ett arbete med att ta fram nya skidtrugor.

Det är tre projekt som på olika sätt ska förbättra sportutövarnas prestationer och säkerhet.

Mikael Swarén, laboratorieingenjör vid Nationellt vintersportcentrum, tror att den nya videoanalystekniken kan bidra till att professionella sportutövare får tänka om.– Det kanske inte går fortare att åka på ett visst sätt, fast man har trott det tidigare. Med hjälp av avancerad videoanalys börjar man tänka i andra banor, säger han.

Ur en video.
Ur en video.

3 projekt ska förbättra sporten i framtiden

Avancerad videoanalys

Med inspiration från gammal teknologi har forskare hittat en ny teknik som kan tillämpas på bland annat mountain- bikeåkare som åker downhill.

Först filmas åkarna under ett lopp. I ett videoredigeringsprogram kan man sedan göra så kallade skuggåkningar. Två olika åk kan jämföras med varandra genom att bilderna från varje åk läggs ovanpå varandra.

På så sätt kan man se precis vad som skiljer åken eller åkarna åt och vilka tekniker som går fortast.

Ritning från studien.
Ritning från studien.

Optimerade skidhjälmar

Skidåkare kan utsättas för höga belastningar på nacken även när de inte tävlar eller kraschar. Forskare vid Nationellt vintersportcentrum testar om olika tyngd på hjälmar kan bidra till att minimera belastningen och motverka skador.

Studien kan resultera i specialanpassade hjälmar som minimerar belastningen på nacken hos den som bär hjälmen, tror Mikael Swarén vid Nationellt vintersportcentrum. Inom ett år ska artikeln om studien publiceras.

Vanliga stavar.
Vanliga stavar.

Nya trugor

Med hjälp av skidåkare har forskare tagit fram en ny design för trugor på skidstavar. De väger tre gram mindre och har 25 procent större yta än dagens trugor.

Det gör att stavarna inte sjunker ner lika lätt i snön. För skidproffsen är det en avgörande skillnad.– De nya trugorna gör att man tjänar in på både tid och kraft, berättar Mikael Swarén.

Redan i vinter kan det bli aktuellt för proffsskidåkare att börja använda sig av de nya trugorna, som görs i plast med hjälp av en komplex lager på lager-teknik.

klar

Artikellänk är kopierad

Ania Obminska
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro