ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tekniknyheter oftast en gråblaskig besvikelse

metro · 22 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Kjell Häglund – Krönikör och redaktionschef

klar

Artikellänk är kopierad

Som om den bärande väggen i vardagsrummet slagits ut – men rummet ändå mirakulöst nog står kvar. Så måste det kännas för en tidsresenär som lämnat soffgruppen i 1900-talet och klivit över tröskeln till vad som är möjligt i dag. Gårdagsmänniskan blir full av frågor:“Men, var är tv:n?”I en filmduk i taket. Och inramad på väggen.“Stereon då?”Finns ingen. Musiken strömmas trådlöst från garderoben.“Jaha… men var är alla skivorna, alla filmerna?”I en hårddisk.“Wow, men den här lilla prylen, vad är det, nån sorts fjärrkontroll?”Nej, det är hårddisken. Fjärren har jag här… i telefonen.“Telefon, det där? Det ser ju ut som… ett cigarettetui, en sminkspegel…”

Vi kan i dag packa våra hem fulla med tusentals filmer och låtar och spela upp dem var som helst, i dussintals format, utan att någonting syns eller ligger framme. Enda spåret är kanske en liten trådlös mediabox i bokhyllan som blinkar ut signalerna hämtade från andra rum, eller från andra sidan jorden.

Men det är inte möjligt för alla, och tröskeln handlar inte om pengar.Faktum är att hos folk med mycket pengar ser man oftare undermålig hemteknik. De har köpt blu-ray och den dyraste bluffpläterade hdmi-kabeln men får bara skitbild med usel svärta eftersom de inte fattat att Bang & Olufsen numera ligger två år efter.

Nej, allt handlar om en kunskapströskel. En tekniknörd kan med gamla Media Player Classic och matroska-container i Windows XP samt know-how-inställningar på en budgetplasma (i princip: undvika höga sharpness-, kontrast- och ljus-värden) få långt högre upplevelsekvalitet än B&O-brackan.

Men i praktiken har dessa förändringens vindar utgjorts av en oavbruten orkan av sensationsnyheter. 2000-talets version av B&O-brackan är gadgetfreaken – som uppgraderar allt, hela tiden. Den verkliga kunskapssnobben och informationssamhällesurfaren är snarare den som kan ta de svåra, coola besluten om när man INTE ska uppgradera, och som hellre lägger pengar på Criterion-boxar än ett extra slutsteg.

Tekniknyhetsflödet är sällan någon futuristfest utan oftast en vardag av gråblaskiga besvikelser.

Och 1900-talstidsresenären som väl slagit sig ner i 2000-talssoffan känner sig ändå omedelbart hemma. Det tar fortfarande fem minuter för hyrfilmen att tugga sig igenom bolagets åsiktsdisclaimers och piratvarningar.PLUSMedia Player Classic, den oberoende finsmakar- och frifräsar-vidareutvecklingen av Microsofts tio år gamla WMP 6.4, är alltjämt världens bästa datorfilmspelare.MINUSWindows 7 är bara en halv botgöring för Vista-fiaskot och fortfarande inte i närheten av vare sig Mac OS X eller Windows XP för oss som vill tweaka fram den bästa hemmabion.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro