ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teknikstress kan ha orsakat självmorden

Patrick Ekstrand · 30 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Ännu en anställd på France Telecom har tagit sitt liv  Mannen som hoppade från en bro blev den 24:e på 18 månader  Företaget skyller på teknikstress – även känt som ”crackberrysyndromet”.

Avskedsbrevet i 51-åringens bil skyller på atmosfären på arbetsplatsen. Exakt vad det står framgår inte, men han kan ha tagit sitt liv efter att ha ”smittats” av kollegers självmord. I samband med ett möte på kontoret i Paris för några veckor sedan hoppade en 32-årig kvinna ut genom fönstret på fjärde våningen. Ytterligare 22 självmord och 13 försök finns på listan.En studie av boende i Stockholm visar att mycket tyder på att självmord kan smitta av sig. Män vars kolleger hade begått självmord löpte 3,5 gånger högre risk att ta sina egna liv.– Vi fick tydliga indikationer på att om någon på en arbetsplats begick självmord ökade självmordsrisken bland övriga anställda, säger en av forskarna bakom studien, sociologiprofessor Peter Hedström på Oxforduniversitetet.Han har inte detaljstuderat händelserna på France Telecom, men misstänker att en del av självmorden kan ha skett som en följd av tidigare självmord.– Enligt våra resultat verkar det troligt.Efter det 22:a självmordet kallade Frankrikes arbetsmarknadsminister Xavier Darcos företaget till ett krismöte. Han sa bland annat att företaget, som har skurit ner personalstyrkan sedan det privatiserades, måste vara mycket uppmärksamt på de anställdas välmående.France Telecom påpekar att antalet självmord är på samma nivå som bland fransmän som inte jobbar där, men har ändå infört åtgärder.De har visserligen rätt i att siffrorna inte är värre än i resten av samhället, säger självmordsexperten och psykiatriprofessorn Da­nuta Wasserman vid Karolinska institutet – men de är också mycket högre än vanligt inom telekombranschen.– France Telecom borde ha reagerat för länge sedan, säger hon.Hon tror, liksom fackförbunden, att osäkerheten på arbetsmarknaden är det främsta skälet till självmorden, men utesluter inte teknikstress.Företaget har bland annat infört ett program för att ”stoppa spridningen av fenomenet”. Förutom att införa ett telefonnummer för anställda som går i självmordstankar ska företaget skaffa ytterligare omkring 100 anställda som sysslar med personalfrågor samt anställa fler företagsläkare. Alla förflyttning av personal, både geografiskt och i företagsstrukturen har också lagts på is fram till  den 31 oktober.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro