ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tekniska museet vill ha dina gamla prylar

Jonas Ryberg · 6 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Du Rietz, intendent på Tekniska museet.
Peter Du Rietz, intendent på Tekniska museet.Foto: Jonas Ryberg

Nu flyttar dina IT-prylar in på museum. Det är Tekniska museet som ska kartlägga Sveriges IT-historia från 80-talet och framåt.

Då blev datorn var mans egendom. Nu ska den historien samlas in.– Hela fältet av dator- användning vidgades. Utmaningen är hur vi ska fånga kärnan i den vidgningen, säger Peter Du Rietz som är intendent på Tekniska museet.

Projektet är en uppföljning av museets tidigare insamling av Sveriges IT-historia mellan 1950 och 1980. Då handlade det mycket om att prata med experter och tidiga IT-proffs.

Nu vill museet fånga den vanliga användaren. Både genom att samla in spännande föremål och berättelser. Helst ska varje föremål berätta en historia för att platsa på museet. – Föremålet kan vara det första av sitt slag. Eller ha ett speciellt estetiskt eller symboliskt värde, säger Peter Du Rietz.

Föremålen som samlas in hamnar inte automatiskt i museets utställning. Där får bara mellan två och fem procent av allt som museet har plats.– Vi tänker inte på att det ska bli en utställning utan på att materialet ska finnas kvar för framtiden, säger Peter Du Rietz.

Med i projektet är också KTH, Chalmers, Dataföreningen och museinätverket Samdok.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro