ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Telefonen som fixar hälsan

Tomas Lundin · 19 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Jonas Perman testar en apparat som övervakar puls, EKG, temperatur och muskelspänning. Via apparaten skickas information till en mobil som i sin tur kontaktar en server som larmar om något skulle avvika från det normala.

Jonas Perman testar en apparat som övervakar puls, EKG, temperatur och muskelspänning. Via apparaten skickas information till en mobil som i sin tur kontaktar en server som larmar om något skulle avvika från det normala. Foto: Rickard Kilström


Smart phones” det hetaste på ICT Week 2006 i Kista

klar

Artikellänk är kopierad

SMARTA TELEFONER Glöm IT-åldern, nu är vi inne i ICT-åldern, där C står för ”communication”. Det är ingen slump att telekomjätten Ericssons vd Carl-Henric Svanberg var öppningstalare på ICT Week 2006 i Kista Science Tower – gränserna mellan mobiltelefoni och IT suddas ut mer och mer.

Något som verkar komma starkt är ”smart phones”, telefoner som kan känna av sin omgivning. Om du till exempel går förbi ett Burger King-restaurang kommer hamburgermenyerna direkt ner i fickan, när du går vidare försvinner menyn.

Det svenska IT-företaget Kiwok har utvecklat en smart phone-tjänst för människor med hjärtproblem. Ett litet plåster som mäter hjärtfrekvensen kopplas trådlöst till patientens mobiltelefon. Om hjärtrytmen avviker från det normala går larmet och utryckningspersonalen kan lokalisera patienten via gps. – Tidigare har patienten varit tvungen att gå runt med en bandspelare och lämna in banden på analys varje eller vartannat dygn, säger Björn Söderberg, vd på Kiwok.

Ett tiotal patienter använder redan i dag hjärtvarnaren, som man tror kommer att revolutionera eftervården av hjärtpatienter i framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro