ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Telefonförsäljning drabbar psykiskt funktionshindrade

Stockholm TT · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Helt oacceptabelt, säger Pernilla Jansdotter-Björk, enhetschef på LSS-boendet Storken i Malmö med nio funktionshindrade. Hennes klienter har av vältaliga telefonförsäljare förmåtts att beställa allt från kalsonger och strumpor till kristallglas. Rakhyvlar och diverse hälsopreparat dimper också ned i posten, rapporterar Sydsvenskan.

Pernilla Jansdotter-Björk tillägger för TT: -Vid något tillfälle övertalades en av våra boende att byta elleverantör trots att elen redan ingår i den grundavgift som han ändå betalar. Säljarna är mycket påträngande och väldigt övertygande. Och de respekterar ofta inte ett nej. Mår dåligt Personalen på Storken hävdar att de funktionshindrade drabbas särskilt hårt. De mår dåligt efter säljsamtalen. Det är helt enkelt jobbigt att inte bli respekterad.

För personalen innebär försändelserna också en hel del merarbete när saker och ting ska ställas tillrätta - när det går. Ibland hamnar försändelsen rakt ned i papperskorgen.

De som anmäler sitt fasta telefonabonnemang till Nix-registret ska med några få bestämda undantag helt slippa telefonförsäljare. På Storken är samtliga telefoner "nixade". Men samtalen kommer ändå. Anmälan till nämnd Hemmets ansvariga kan anmäla syndarna till DM-nämnden som består av en ordförande med domarkompetens och ledamöter från Föreningen Nix-Telefon och branschorganisationerna Swedma (Swedish Direct Marketing Association), Svensk Distanshandel och Sveriges Annonsörer. -Nämnden bedömer om företaget har brutit mot god marknadsföringssed. I grövre fall för DM-nämnden ärendet till Konsumentverket som i sin tur kan utdöma vitesföreläggande, säger Axel Tandberg, jurist hos både Föreningen Nix-Telefon och Swedma.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro