ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Telefonlinje ska förhindra att äldre dör ensamma

Fredrik Samuelson · 5 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Berit Westergren, ordförande i pensionärsföreningen SPF Huddinge.

Berit Westergren, ordförande i pensionärsföreningen SPF Huddinge. Foto: SPF Huddinge


Varje år dör hundratals äldre ensamma i sina hem – utan kontakt med någon anhörig. Volontärer i Huddinge försöker förhindra detta med så kallade trygghetsringningar. Det är sorgligt att så många är ensamma”, säger Berit Westergren, ordförande i pensionärsföreningen SPF Huddinge.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året dog 237 personer i Stockholm där en anhörig inte gick att finna.

I Huddinge försöker Sveriges pensionärsförbund, SPF, tillsammans med pensionärsföreningen PRO förebygga detta med trygghetsringningar, något som Svenska Dagbladet var först med att berätta om.

– Det är väldigt enkelt. Man ringer varje dag till en telefonsvarare som senare varje dag lyssnas av av våra volontärer, säger Berit Westergren, ordförande i SPF Huddinge.

”Kunnat hjälpa sådana som ramlat hemma”

Cirka 70 äldre i kommunen är anslutna. Har någon inte hört av sig efter en viss tidpunkt varje dag kontaktar volontärerna dennes kontaktperson och i nödfall kontaktas även polisen senare.

Pensionärsföreningarna har cirka  70 volontärer som hjälps åt. Varje dag lyssnar två personer igenom de två telefonsvarare som man har. Initiativet har funnits i Huddinge i över tolv år.

– Det har hänt några gånger att vi har kunnat hjälpa sådana som ramlat hemma och som inte har kunnat klara sig själva. Om det händer att man ramlar och inte kan ta sig krypande någonstans så kan man ju förstå hur det kan sluta. Säkerheten ligger i att vi inom 24 timmar har kontakt, säger Berit Westergren.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro