ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Telia sparkar 2000 personer

TT · 17 Okt 2012
Uppdaterad 17 Okt 2012

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Telia Sonera ska spara 2 miljarder kronor under de närmaste två åren. Det innebär att 2 000 tjänster försvinner, enligt rapporten.

Telia Sonera skriver i rapporten att ambitionen är att fundamentalt ändra arbetssättet. Och skälet till besparingarna är flera:

"Även om Eurasien fortsatt redovisar tvåsiffrig tillväxt och Bredbandstjänster uppvisar en mindre nedgång, ser vi en avmattning i tjänsteintäkter på många av våra marknaden inom Mobilitetstjänster. Dessutom växer vår kostnadsbas i dagsläget snabbare än våra intäkter och vi måste vända denna trend", skriver vd Lars Nyberg.

De neddragningar som nu planeras omfattar cirka 7 procent av koncernens totala personalstyrka.

Vd Lars Nyberg kommenterar också den senaste tidens uppgifter om mutbrott och penningtvätt relaterade till köpet av frekvenser i Uzbekistan.

"Anklagelserna som riktas mot Telia Sonera är allvarliga, även om vi är övertygade att de är grundlösa. För att klargöra de faktiska omständigheterna och fastställa om det finns någon som helst grund för anklagelserna har Telia Sonera initierat en extern juridisk granskning som skall presenteras före årsskiftet. Riksenheten för korruption har också inlett en förundersökning, vilken vi välkomnar och som vi kommer att samarbeta med," skriver Nyberg.

I affärsområdet Eurasien uppgick intäktstillväxten till tvåsiffriga tal och lönsamheten (mätt som ebitda-marginal) översteg 50 procent.

I Uzbekistan steg omsättningen med 57,5 procent till 684 miljoner kronor, främst som en följd av att konkurrenten och marknadsledaren MTS fått sin licens återkallad av myndigheterna, skriver Telia Sonera.

– Jag tycker att det är hål i huvudet att slänga ur sig att 2 000 personer ska bort. Det är bara brandkårsutryckningar hela tiden. Jag saknar en framtidsstrategi, säger Magnus Brattström, ordförande för Sekos klubb på Telia Sonera med cirka 2 500 medlemmar.

– Man blir förtvivlad och tänker: Inte nu igen. Personalen hinner aldrig ta det lugnt.

Om företaget måste spara bör det göras genom att till exempel se över olika tekniska system och jobba för bättre samordning, anser Brattström.

– Vi ska vara ett företag i framkant. Men det finns så mycket skit på företaget som kan göras bättre, säger han.

Tiger om Uzbekistan

Lars Nyberg vill över huvud taget inte kommentera Uzbekistan-affären utan hänvisar till den juridiska utredning som Telia Sonera beställt av en advokatfirma och till den brottsutredning som pågår. Att bolaget inte begått mutbrott eller tvättat pengar är han fortsatt övertygad om.

TT: Men det handlar ju också om misstankar om att ni inte har hållit er till er egen uppförandekod eller statens riktlinjer. Det kanske inte är ett brott att ingå affärer på det sätt som gjorts med den uzbekiska partnern, men man kanske borde räkna ut att pengarna kan användas brottsligt därefter?

– Nu spekulerar du.

TT: Nej, vi vet ju att det finns band till regimen från det här bolaget, det finns svart på vitt.

– Nej, du spekulerar. Men vad styrelsen sade i går var att vi ska gå igenom alla processer, hur vi kommer till beslut, för världen förändrar sig.

Nyberg exemplifierar med att mutbrottslagen har ändrats både i Sverige och Storbritannien de senaste åren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro