ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TEMAEgna böcker

Stockholm Mona Johansson · 5 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Metro. Böckernas framtid

/*ingressförslag*/ Tack vare billig tryckteknik kan alla bli publicerade. Tryckta böcker kommer ut med kort varsel. – Publikens smak blir allt mer nischad, det finns ett sug efter en spretig utgivning, säger Jenny Lindblad, redaktör på förlaget Podium där författare kan göra sina egna böcker.

Av Caroline Engvall

/*text*/ Framtiden här. Redan idag kan bokförlagen ge ut böcker med några veckors framförhållning. – Det blev en del snack om instant books när Big Bok startade för ett drygt år sedan, men det har inte slagit igenom på bred front. Säkert kommer det att växa sig större, både Big Bok och Bokförlaget DN kom ju ut med en bok om Hagamannen i höst. DN har sagt att man ska renodla och satsa på aktuella politiska ämnen, säger Nils Svensson på Svensk Bokhandel. Anledningen till att böcker nu kan ges ut snabbare är att det har blivit billigare och lättare att trycka ordentliga, snygga böcker. Dessutom har näthandeln har ökat tillgängligheten. Enligt Jenny Lindblad, redaktör på förlaget Podium är inte bokens framtid hotad, det är bara formen som varierar. – Om fem år tror jag att det finns ännu fler egenutgivare och nischade enboksförlag. Det har blivit lättare att ge ut den där unika boken som annars inte skulle kunna komma ut och ännu svårare att se skillnad på små och stora förlags produktioner. Egenutgivarna blir också alltmer medvetna om vikten av marknadsföring och allt duktigare på att sälja sina egna böcker. Förlagen kommer alltid att behövas, men i takt med att tekniken och produktionen blir allt billigare och enklare föds intressanta alternativ.

/*RUTA*/ Här kan du göra din egen bok: www.gordinegenbok.se www.bokmaskinen.se (Print-on-demand) www.podium.nu

MINIRUBBE Han gjorde sin egen bok

Jan-Eje Ferling är en flitig författare. På bara två år har han givit ut sju böcker på eget förlag. Tidigare skrev Jan-Eje som hobby i många år – men först för två år sedan vågade han publicera sin första bok. – Dels hade jag annat jobb och dels var jag aldrig riktigt nöjd med mina manus. Men till sist satte jag punkt och började ge ut själv. Det har gått över förväntan bra. Jag är representerad på svenska bibliotek och har sålt genom bokhandlare i hela Sverige och även över Internet. Hur tror du att bokbranschens framtid ser ut? – Jag tror att utgivning och försäljning kommer att förändras. De etablerade bokförlagen är selektiva och vill helst ha boken intecknad före utgivning. Det är lika viktigt att författaren får och tål en bra medial lansering. En spännande person i TV-soffan eller några meningar om en bok ger raketfart på marknaden. Men många författare, som jag, vill själva styra över sina alster - från ax till limpa. Då gäller eget förlag. Den formen passar mig.

Namn: Jan-Eje Ferling Ålder: 62 år Bor: Fredhäll

/*RUTA*/ Jan-Eje Ferlings författartips: ”Om man vill ha en bok utgiven är eget förlag, lektörtjänst, Författares Bokmaskin, print on demand och Internet möjliga och bra lösningar. Det kostar en del, men man får prioritera. Ordbehandlingsprogram eller layoutprogrammen Indesign eller PageMaker är också bra verktyg för författare.”

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro