ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TEMAFridykning

Stockholm Mona Johansson · 15 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tänk dig att med bara fenor på fötterna sakta sjunka ner i havsdjupet. Erik Milles tävlar i fridykning och på VM förra året tog han sig ner på hela 63 meter på ett enda andetag. - Att fridyka är en fantastisk känsla av frihet, du är helt ljudlös och kommer så mycket närmare undervattensvärlden utan att behöva lite till någon utrustning, säger han.

Text: Petra Axlund Foto: Rickard Kilström

De flesta har säkert sett filmen Det stora blå som handlar om två fridykare som tävlar mot varandra. Filmen baseras på verklighetens Jaques Mayol och Enzo Maiorca som under 60- och 70-talet bevisade att människokroppen tål långt mycket mer än vad forskarna trott. Då var forskarna övertygade om att lungorna skulle implodera om man gick ner djupare än 50 meter. Idag ligger världsrekordet i tävlingsgrenen ”no limit” där man åker ner på en släde med vikter och upp med hjälp av en luftfylld ballong på ofattbara 172 meter. - Fridykning har harpunfiskare sysslat med länge men det är först under de senaste 20 åren som det blivit en tävlingssport, säger Erik Milles. Inom fridykning finns flera olika tävlingsgrenar. Konstantvikt innebär att man simmar ner i djupet utan andra hjälpmedel än fenor och sedan simmar upp igen. Det är i denna gren som Erik Milles tävlar. - Det är kanske den mest ”prestigefyllda” grenen eftersom att man inte får ta hjälp utan måste komma ner och upp för egen maskin och om man använt vikter får man inte ta av sig dessa på vägen upp. Världsrekordet ligger på 108 meter. - När man är nere så djupt gör tryckskillnaden att man inte känner av andnöd och allt blod koncentreras till hjärnan, hjärtat och lungorna. Man upplever en enorm närvaro och lugn. Vem som helst kan ägna sig åt fridykning, man väljer ju själv vilken nivå man vill lägga sig på. Det kan vara en något mer avancerad form av snorkling man utövar på semesterresan. Men ska man tävla på Erik Milles nivå krävs det lite mer än så. Han kan när som helst hålla andan så länge som i fyra minuter. Men det krävs år av träning, andningsövningar och teknik för att våga ge sig ner på de riktiga djupen. - Självklart finns det risker inom fridykningen. Det farligaste är om du skulle bli medvetslös undervattnet och det är därför man aldrig ska dyka ensam. Personer med hjärtproblem eller astma kan inte ägna sig åt sporten, säger han. - Så länge man dyker inom sina egna gränser är det ingen fara.

Tävlingsgrenar inom fridykning Konstant vikt: Simma upp och ner utan några andra hjälpmedel än fenor. Statisk: Stillaliggande vid ytan och hålla andan. Dynamisk: Simma så långt som möjligt under vattnet. Free immersion: Dra sig upp och ner längs en lina. Variabel: Åka ner med en släde med tyngder (max 30 kg) och simma upp utan. No limit: Åker ner med en släde med tyngder (ingen viktgräns) och upp med luftfylld ballong. Dynamisk utan fenor: Simma så långt man kan under ytan. Konstant vikt utan fenor: Simma bröstsim ner i djupet.

Detta behöver du som vill börja fridyka Fridykar fenor (de är längre än vanliga fenor) Lågvolymmask (sitter närmare ansiktet än en vanlig mask och det får plats mindre luft)

För mer info www.fridykning.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro