ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TEMAljudböcker

Stockholm Mona Johansson · 5 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

/*ingress*/ Ljudboken ligger under var mans gran i år. – Att göra människor som kanske inte läste så mycket tidigare nyfikna på böckernas värld är det roligaste med inläsningen, säger Katarina Ewerlöf, drottningen av ljudboksröster.

Av Caroline Engvall Foto:

/*text*/ Två miljoner svenskar lyssnar på ljudböcker. Vi lyssnar i bilen. När vi motionerar. Jobbar. Som häromdagen, när Sveriges flitigaste inläsare Katarina Ewerlöf, klev på bussen. – Då insåg jag att busschauffören satt och lyssnade på en bok som jag hade läst in. Det kändes nästan kusligt att höra mig själv, skrattar hon. Katarina Ewerlöf har läst in över 200 böcker, något som började som ett extraknäck samtidigt som hon jobbade som hemsamarit och sökte till Scenskolan. – Den första boken jag läste in var en barnbok som handlade om en enhörning, men usch, den skulle jag aldrig våga lyssna på idag. Det låter nog inte särskilt bra, skrattar hon. Hon har följt ljudbokens resa, från att ha varit något för en liten skara svenskar till att plötsligt nå en stor del av vår befolkning. – Att lyssna på en ljudbok är ett helt nytt sätt att ta till sig litteratur och det fångar en ny publik, de som kanske inte hann eller orkade läsa böcker tidigare. Själv lyssnar hon på ljudböcker i bilen på väg till lantstället i Blekinge. Favoritinläsaren är Krister Henriksson. – Har man väl upptäckt hur härligt det är att lyssna på en ljudbok är det svårt att få nog. Vi lever i en så groteskt stressad värld och ljudböckerna hjälper oss att få en ficka i tiden. En ljudbok ger ro mellan alla intryck. Lyssnare uppskattar Katarina Ewerlöfs mörka röst, som hon ofta får komplimanger för. – Jag tycker att det är otroligt roligt att läsa in böcker. Vi skådespelare förmedlar ju ständigt text i vårt jobb. Om man står på en scen är uttrycken stora, man måste nå ut till sista raden - och att jobba med film är en teknisk apparat på andra sätt. Men att få sätta sig och läsa in en bok känns som någon slags urform av berättande, man är väl helt enkelt tillbaka vid lägerelden. Men det är inte bara att gå in i studion och läsa in en text. Man måste ha förberett sig och rösten ska vara avslappnad, uppvärmd och jämn. – Om jag har läst för länge märker jag att min röst blir djupare, då vet jag att det är dags att sluta. Läsaren ska inte märka skillnad på om jag läst in texten olika dagar. Dessutom måste jag vara totalt avslappnad när jag läser. Om man är stressad hackar man och tuggar om.

Namn: Katarina Ewerlöf Ålder: 46 år Bor: Stockholm Yrke. Skådespelerska. Spelar just nu i Jösses flickor på Stadsteatern och repeterar en pjäs skriven av Lars Norén. Aktuell: Har läst in över 200 ljudböcker

/*RUTA*/ Katarina Ewerlöfs ljudklappstips: * Svart Stig av Åsa Larsson. ”Spännande upplägg med många trådar i dramaturgin.” * Nattens grymma stjärnor av Kjell Eriksson. ”Fint språk och psykologiskt kittlande.” * Jul med Astrid av Astrid Lindgren. ”När Astrid själv läser sina egna berättelser kan det knappast bli mer jul.”

Nedladdningsbara ljudböcker topp 10 – enligt Load2hear: 1. Nobels Testamente av Liza Marklund 2. Madame Terror av Jan Guillou 3. Fettskrämd av Lars-Erik Litsfelt 4. Box 21 av Anders Roslund och Börge Hellström 5. Rödluvan av Unni Lindell 6. Ö-moden av Gretelise Holm 7. Doft av hämnd av Mikael Bergstrand 8. En annan tid, ett annat liv av Leif GW Persson 9. Den oskyldige av Harlan Coben 10. Djävulsk risk av Scott Frost

/*RUTA*/ Sveriges mest populära inläsare: * Katarina Ewerlöf * Johan Rabaeus * Krister Henriksson * Marie Richardson * Viveca Lärn (läser in sina egna böcker) * Emma Hamberg (läser in sina egna böcker) * Mark Levengood (läser in sina egna böcker) * Babben Larsson * Tomas Bolme

/*RUTA*/ Visste du att… … mer än 2 300 000 svenskar har lyssnat på en ljudbok det senaste året? … sedan 2004 har ljudboksförsäljningen ökat med 65 procent … det vanligaste sättet att få tag i en ljudbok är att låna på biblioteket eller av en vän. Statistik från ljudboksförlagen

/*RUTA*/ Ljudböckerna i framtiden: * Nedladdningsbara MP3-böcker. * MP3-böcker på CD-skiva. * Lyssna på ljudbok med streaming från Internet, en tjänst som eLib startade 2006. Närmare 200 kommunbibliotek har tjänsten på sin hemsida. * Lyssna med streaming direkt i telefonen. * Nedladdningsstationer i butiker. * MP3-spelare förladdade med ljudbok. * Minneskort förladdade med ljudbok.

/*RUTA*/ Koll på ljudböckerna

Sverige svämmar över av ljudböcker. Men hur kommer det att bli i framtiden? – De stora förlagen kommer att satsa på allt mer påkostade produktioner där kända skådespelare läser in stjärnförfattares böcker medan de mindre förlagen satsar på kostnadseffektiva produktioner med mindre kända inläsare och lite smalare litteratur, säger Py Söderström på distributionsbolaget eLib. Varför älskar vi ljudböcker? – Den vanligaste anledningen till varför man väljer en ljudbok är bristen på tid. De flesta lyssnar på väg till eller från jobbet, i bilen eller på bussen eller när man sköter vardagliga bestyr som matlagning, tvätt, städning, på promenaden eller på gymmet, säger Gunilla Gisslevik på nedladdningssajten Load2hear. Kan det finnas problem med ljudböcker? – Den senaste trenden är MP3-böcker, som är ett fritt format att kopiera. Förlagen har varit lite oroliga och försökt hitta sätt att kopieringsskydda filerna. Men fler och fler förlag börjar inse att de måste hänga med i utvecklingen. Alla ljudböcker på Load2hear skapar en vattenmärkning vid nedladdningen, då går det att spåra vem som har köpt boken, säger Gunilla Gisslevik på Load2hear. Passar alla böcker för inläsning? – Både ja och nej. I princip kan man läsa in alla böcker, men det är inte säkert att det blir så bra. En tråkig faktatext kan vara svår att få levande. Och det får aldrig bli monotont för lyssnaren. En krånglig handling eller ett stort persongalleri kan vara svårt, man bläddrar ju inte i en ljudbok lika lätt som i en pappersbok, säger Satu Röjmar på Talande böcker. Hur kommer ljudboksmarknaden att se ut i framtiden? – Jag tror att den kommer att växa ytterligare genom att allt fler ljudbokstitlar ges ut och att allt fler människor upptäcker ljudboken. Snart kommer också nya typer av titlar att ges ut, som facklitteratur, yogakurser och guideböcker, säger Py Söderström.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro