ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tentaångest? Så sätter du första tentan

Calle Magnusson & Samir Yosufi · 22 Okt 2012
Uppdaterad 22 Okt 2012

Foto: iStockphoto


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat

En månad in på terminen, då är det för de allra flesta dags för första tentan. Är det din första någonsin kan det såklart kännas obehagligt. Anna Björnberg är studiecoach på Upgrades och delar här med  sig av sina bästa tips som dämpar ångesten och hjälper dig på vägen till toppresultat.

När Anna Björnberg tog steget från gymnasiet till högskolan fick hon en smärre chock. Studietakten var betydligt högre, till slut satt hon och pluggade nästan dygnet runt, studierna började ta över hela hennes liv. Därför gick Anna in för att lära sig studieteknik, på egen hand, vilket snabbt gav resultat. – Mitt liv blev betydligt mer balanserat, jag fick mer fritid och kunde lägga mindre tid på att plugga men ändå nå bra resultat i skolan. Jag pluggade smartare helt enkelt och just det ville jag dela med mig av till andra.

Här kommer Annas bästa tips på hur du förbereder dig, och klarar första tentan.

Före tentanGod planering är A och O för lyckade studieresultat. Gör en plan och följ den. Undvik skenmanövrar som att städa och tvätta. Gör egna sammanfattningar av det du pluggar  Gissa vilka frågor som kan komma på tentan. Gör en lista av de frågor du har svårt för och diskutera dem med lärare eller kurskamrater.  Träna på gamla tentor och simulera tentasituationen. 

Under tentanDisponera din tid, fördela den i förhållande till antalet poäng som varje fråga ger. Se dessutom till att ha tid i slutet för att gå igenom dina svar.  Läs igenom alla frågor först och börja svara på den enklaste. Fastna aldrig, markera hellre en fråga som du är osäker på och återvänd till den senare. Se till att du verkligen har svarat på frågan. Strukturera och håll dig till ämnet.

Efter tentanVar nöjd över att du gjort ditt bästa, belöna dig själv och koppla bort skolan helt ett tag.  Utvärdera, varför gick tentan bra eller dåligt? Vad kan jag lära mig av det till nästa gång?

klar

Artikellänk är kopierad

Calle Magnusson & Samir Yosufi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro